Hlavní obsah

Nadal, Djokovič a Roddick. To jsou Berdychovi soupeři na Turnaji mistrů

LONDÝN/PRAHA

Český tenista Tomáš Berdych se na Turnaji mistrů v Londýně střetne ve skupině A se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska, třetím hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem a Andym Roddickem ze Spojených států amerických. Skupinu B tvoří Švýcar Roger Federer, Robin Söderling ze Švédska a Španěl David Ferrer. O soupeřích se rozhodlo při dnešním losování v Londýně, kde se prestižní turnaj odehraje od 21. Do 28. listopadu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tomáš Berdych už zná soupeře pro Turnaj mistrů.

Článek

Se suverénní světovou jedničkou Rafaelem Nadalem má Berdych negativní bilanci. Z jedenácti zápasů dokázal zvítězit jen třikrát. Naposledy se mu to podařilo před čtyřmi lety v Madridu.

Se srbským zástupcem se rodák z Valašského Meziříčí střetl čtyřikrát a ruce nad hlavu zvedal pouze v letošním Wimbledonu. Další tři duely, včetně letošního daviscupového semifinále, Berdych prohrál.

Pasivní bilanci má šestý hráč světového žebříčku také s Andy Roddickem, jenž do Londýna postoupil z posledního osmého místa. Z osmi duelů zvedal ruce nad hlavu pouze dvakrát. Čtyři poslední zápasy přitom opanoval Američan.

Do semifinále postoupí první dva z každé skupiny

"Je to síla, ale na druhou stranu je to čest v takové skupině hrát," uvedl pro ČTK po losu Berdychův kouč Tomáš Krupa.

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 miliónu dolarů (v přepočtu 29,523 miliónu korun).

Berdych si může v Londýně bodově přilepšit, přesto se v žebříčku dopředu neposune, i kdyby zvítězil. Vedení ATP už hráčům odečetlo body za loňský Turnaj mistrů. Berdych nyní na Murrayho ztrácí 1605 bodů a maximálně by se k němu mohl přiblížil. Naopak ze šestého místa ho mohou odsunout Roddick i Ferrer.

Pětadvacetiletý český tenista je jediným debutantem v soutěži. Na Turnaji mistrů ale není poprvé, před třemi lety zažil atmosféru jako náhradník. V Šanghaji se na kurt nedostal. "Ale z ruchu kolem hráčů zkušenost mám a doufám, že z toho nebudu vykulenej. Budu se moct soustředit na tenis," uvedl Berdych minulý týden v Paříži.

Štěpánek náhradníkem

Naposledy si na Turnaji mistrů z Čechů zahrál Radek Štěpánek, který se předloni dostal do hry jako náhradník a dvakrát prohrál. Před Berdychem se kvalifikoval Jiří Novák v roce 2002, porazil Američana Andre Agassiho, ale ze skupiny nepostoupil.

V soutěži čtyřhry se Lukáš Dlouhý s Indem Leanderem Paesem podobně jako Berdych objeví ve skupině A. Česko-indický pár čekají světové jedničky Bob a Mike Bryanové z USA, Poláci Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski a nečekaní wimbledonští vítězové Jürgen Melzer a Philipp Petzschner z Rakouska.

Los Turnaje mistrů 2010:
Dvouhra:
Skupina A: Nadal (1-Šp.), Djokovič (3-Srb.), Berdych (6-ČR), Roddick (8-USA),
Skupina B: Federer (2-Švýc.), Söderling (4-Švéd.), Murray (5-Brit.), Ferrer (7-Šp.).
Čtyřhra:
Skupina A: B. Bryan, M. Bryan (USA), Dlouhý, Paes (ČR/Ind.), Fyrstenberg, Matkowski (Pol.), Melzer, Petzschner (Rak.),
Skupina B: Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.), Kubot, Marach (Pol./Rak.) , Bhúpathí, Mirnyi (Ind./Běl.), Moodie, Norman (JAR/Belg.).
Program:
Neděle (začátek 13:15 SEČ): B. Bryan, M. Bryan (USA) - Melzer, Petzschner (Rak.), Söderling (4-Švéd.) - Murray (5-Brit.), nejdříve od 19:15 Dlouhý, Paes (ČR/Ind.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.), Federer (2-Švýc.) - Ferrer (7-Šp.).
Pondělí (13:15): Kubot, Marach (Pol./Rak.) - Bhúpathí, Mirnyi (Ind./Běl.), nejdříve od 15:00 Djokovič (3-Srb.) - Berdych (6-ČR), Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Moodie, Norman (JAR/Belg.), Nadal (1-Šp.) - Roddick (8-USA).

Reklama