Hlavní obsah

Berdych před Masters: Nejdůležitější je pro mě první zápas s Djokovičem

Cítí se skvěle, konkrétní cíle si ale nedává. Tenista Tomáš Berdych se přesouvá do Londýna na svůj první Turnaj mistrů, který zahájí pondělním duelem s Novakem Djokovičem a dále ve skupině narazí na Rafaela Nadala a Andyho Roddicka. "Mám rád pozici, kdy nejsem v roli favorita, kdy jdu do zápasů jako ten druhý," líčil Berdych při středečním setkání s novináři.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Při tažení letošním Wimbledonem měl Tomáš Berdych v Londýně důvod k úsměvu. Povede se mu v ostrovní metropoli i při Turnaji mistrů?

Článek

Poprvé v kariéře si zahrajete Turnaj mistrů, který letos začíná v neděli v Londýně. Kdy vás napadlo, že by to mohlo vyjít a kdy jste tomu začal věřit?

Někdy po grandslamové Paříži a pak když se blížil Wimbledon a šlo to zápas od zápasu dobře dál. V té době jsem si říkal, že sezóna je velmi dobře rozjetá, že to vypadá nadějně. Musel jsem se však i krotit. Závěr roku byl mou touhou po Masters hodně poznamenaný. Svazovalo mě to. Naštěstí, pravidla jsou taková, že nemusíte hrát super po celý rok, aby to vyšlo. Věřit jsem ale začal, až to bylo oficiální, na papíře.

Před nedávnem Česko navštívil legendární Ivan Lendl a už tehdy skálopevně tvrdil, že Turnaj mistrů máte jistý. Setkal jste se s ním i osobně. Co vám v té souvislosti říkal?

O mém Masters nepadlo ani slovo. Mluvil hlavně o sobě, o svých startech na tomto turnaji. Já jsem poslouchal jeho zkušenosti, poznatky a v jednu chvíli jsem se musel i smát. To když říkal - jednou, když jsem chtěl vyhrát Australian open, tak abych tam hrál dobře, rozhodl jsem se, že Masters vynechám. O tom se mně může zatím jen zdát.

Los vám ve skupině A přidělil světovou jedničku Nadala, trojku Djokoviče a osmičku Roddicka, hráče, s nimiž máte pasívní bilanci. Můžete si tedy vyřizovat staré účty?

Těch nevyřízených účtů jen z letoška je dost. Soupeře si ale vybírat nemůžete. Na druhé straně, mám rád pozici, kdy nejsem v roli favorita, kdy jdu do zápasů jako ten druhý. Když jsem takové hrál, většinou to dopadlo dobře. Tím ale neříkám, že to bude jednoduché. Strašně se však těším. V Londýně to bude nová zkušenost. Doufám, že zápasy tam neodehraji jen tři.

Jak se momentálně cítíte ať už fyzicky, psychicky či zdravotně?

Skvěle. Zdraví drží, nemám žádný problém, netrápí mě ani drobnosti. Skutečnost, že jsem se do Turnaje mistrů kvalifikoval mi dodala novou sílu, novou energii.

Před třemi lety v Šanghaji jste již atmosféru Turnaje mistrů zažil, byť jako náhradník, který si tam nezahrál. Může vám tato zkušenost nyní pomoci?

Troufám si tvrdit, že ano. Ten shon, zájem a pak to, že je nás tam jen osm nejlepších, to je síla! Napoprvé je z toho člověk pořádně vykulený. To už mám ale za sebou a tak v Londýně se budu moci soustředit jen na sebe, na tenis.

Přes které ze soupeřů můžete jít dál?

Nevím, zdali zrovna já jsem ten nejlepší počtář. Asi přes všechny tři. Žádné spekulace, jestli ten prohraje nebo vyhraje na tři sety, nebo bude-li stačit tolik gamů. Ano, je to jedna z možných cest, ale asi ta poslední. Mám-li hledat ideální scénář, tak jak už jsem řekl, přes všechny tři. V prvním zápase mě však čeká Djokovič a ten je v této chvíli tím nejdůležitějším. To je ten start. Na tento duel se musím připravit, soustředit.

S čím budete po Turnaji mistrů spokojen?

O tom jsem nepřemýšlel a ani žádný cíl jsem si nestanovil. Jsem strašně rád, že tam můžu hrát a jak už jsem řekl, nejdůležitější pro mě je první zápas. Od toho, jak dopadne, se vše odrazí. A celý Masters budu moci hodnotit, až skončí.

Reklama