Hlavní obsah

Federer odstartoval Turnaj mistrů hladkou výhrou

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer úspěšně vykročil za pátým titulem z Turnaje mistrů. Druhý hráč světa v neděli ve svém úvodním utkání v Londýně porazil za hodinu a 27 minut Španěla Davida Ferrera 6:1 a 6:4. První zápas ve skupině B se vydařil i domácímu Andymu Murraymu, který si poradil Robinem Söderlingem ze Švédska 6:2 a 6:4.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer oslavuje vítězství nad Davidem Ferrerem v úvodu Turnaje mistrů v londýně.

Článek

Ve čtyřhře prohrál Lukáš Dlouhý s Indem Leandrem Paesem s polskou dvojicí Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 3:6 a 6:7. Dlouhý s Paesem spolu hrají naposledy a prodloužili svou špatnou sérii na Turnaji mistrů. Na vrcholu sezony jsou potřetí za sebou, ale prohráli již posedmé a na výhru čekají.

Federer potvrdil, že proti Ferrerovi se mu daří a porazil ho i v jedenáctém vzájemném utkání v kariéře. Španělský tenista v zápasech s bývalou světovou jedničkou uhrál dohromady pouhé tři sety.

Rodák z Basileje vyhrál Turnaj mistrů už v letech 2003, 2004, 2006, 2007. Pátým triumfem může Federer vyrovnat rekordní bilanci Ivana Lendla a Peta Samprase.

Britský tenista Andy Murray servíruje v úvodním duelu Turnaje mistrů v Londýně proti Robinu Söderlingovi.foto: Reuters/Toby Melville

Söderling, který díky triumfu na předchozím turnaji v Paříži sesadil Murrayho ze čtvrtého místa světového žebříčku, nedokázal navázat na předchozí dva zápasy s třiadvacetiletým Skotem, v nichž soupeři nedovolil získat ani set.

"Myslím, že takticky to byl velmi dobrý zápas. Hrál jsem hodně chytře," řekl Murray. Kurt je ve srovnání s loňským rokem a třeba s turnajem v Paříži pomalejší. Brit hrál úspěšně čopované míče s nízkým odskokem a často hru zkracoval za síť. "Komentátoři to často kritizují, ale tentokrát to bylo účinné," uvedl Murray.

Trochu si musel zvykat na bouřlivou atmosféru. "Bylo to jako koncert. V pauzách hrála hudba, na obrazovkách ukazovali výměny," líčil. Tenisté nastupovali na kurt za zvuků písně London Calling od skupiny The Clash. "Bylo to hodně hlasité, všude byla světla. Nejdřív jsem neměl ponětí, co se kolem mě děje," dodal.

Söderling se po utkání na nic nevymlouval. Ocenil především soupeřův servis. "To bylo jediné, čím mě překvapil a výborně se bránil," konstatoval Švéd.

Česká jednička Tomáš Berdych vstoupí ve skupině A do turnaje v pondělí zápasem se Srbem Novakem Djokovičem.

Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,070.000 dolarů)
Dvouhra - skupina B
Murray (5-Brit.) - Söderling (4-Švéd.) 6:2, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Ferrer (7-Šp.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - skupina A
Fyrstenerg, Matkowski (6-Pol.) - Dlouhý, Paes (3-ČR/Ind.) 6:3, 7:6 (7:3), B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Melzer, Petzschner (7-Rak.) 6:3, 7:5.

Reklama