Hlavní obsah

Berdych začíná na Turnaji mistrů. I pro Nadala bude nebezpečný, míní experti

LONDÝN

Český tenista Tomáš Berdych dnes poprvé v kariéře nastoupí v londýnské O2 Areně k utkání Turnaje mistrů. Narazí na světovou trojku Novaka Djokoviče, kterému má po nevydařeném semifinále Davis Cupu v Bělehradě co oplácet. Český reprezentant se však od finále ve Wimbledonu trápí a v Londýně tak může jen překvapit.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tomáš Berdych začne na Turnaji mistrů proti Djokovičovi.

Článek

Rodák z Valašského Meziříčí má navíc velmi příjemné vzpomínky na utkání se svým dnešním soupeřem z letošního Wimbledonu, kde přes třiadvacetiletého Srba postoupil do finále, aniž by s ním ztratil set. Ve zbývajících třech vzájemných duelech se však radoval z výhry Djokovič.

„Jako jediný debutant nečelí Berdych žádnému tlaku. Možná se zrovna v Londýně probudí. Na turnaji Masters v Paříži český bijec od základní čáry zahrál v prvním zápase a v prvním setu proti Davyděnkovi skvěle, ale skončil příšerně,“ připomněl Berdychovo trápení komentátor ESPN Ravi Ubha. A doplnil hrozivou bilanci českého tenisty z posledních dvanácti zápasů 3:9.

Role favorita se zbavil

Od Wimbledonu se však Berdych dostal na většině turnajů do role favorita, což pro něho nebývalo zvykem. Navíc ho svazoval právě boj o premiérovou účast na Turnaji mistrů. Od těchto tlaků je však nyní osvobozen a opět je v roli toho, který může jen překvapit.

Mnozí ale označují jeho skupinu s Rafaelem Nadalem, Novakem Djokovičem a Andy Roddickem za těžší než skupinu B, v níž je jasným Favoritem Roger Federer. „Největším nebezpečím pro Federera bude to, aby se ve skupině neunudil předtím, než začnou vyřazovací boje,“ píše známý expert magazínu Tennis.com Peter Bodo. To Rafaelu Nadalovi podle něj může už ve skupině výrazně zkomplikovat život právě třeba Tomáš Berdych:

„Postavte proti Rafovi někoho, jako je Tomáš Berdych, kdo je větší a dává hrozivé rány. Mnozí si myslí, že je Berdych bláznivý, ale pravdou je, že je především nevypočitatelný, což z něj dělá obrovské nebezpečí. Nikdo nehraje proti Berdychovi rád a Rafa se hodně radoval, když ho ve finále Wimbledonu porazil. Teď se bude chtít Berdych pomstít. A to je pro Rafu problém."

Novak Djokovič už se vidí spíše ve finále Davis Cupu.foto: Reuters/David Gray

Teď ale českého reprezentanta zajímá především klíčový úvodní duel proti Novaku Djokovičovi. Po včerejším tréninku Bredych potvrdil, že zdravotně i mentálně už je zcela fit a na utkání se těší. Lehkou výhodou by pro něho mohl být fakt, že Djokovič už se vidí spíše ve finále Davis Cupu a Turnaj mistrů pro něho není momentálně tak jednoznačnou prioritou jako pro Berdycha.

„Mým největším cílem je vyhrát Davis Cup. Na Turnaji mistrů už jsem byl a snad ještě v budoucnu budu, ale finále Davis Cupu doma, to může být taky jenom jednou. Kdo ví, jestli ještě někdy budu mít takovou šanci?," přiznal upřímně rodák z Bělehradu. I když kdo ví, možná jde o další jeho taktickou fintu, kterých třeba ve zmíněném daviscupovém semifinále proti Čechům předvedl nepočítaně. Duel Tomáše Berdycha s Novakem Djokovičem začíná v pondělí v 15:15.

Reklama

Související témata: