Hlavní obsah

Nervózní Berdych začal na Turnaji mistrů porážkou. Djokovič mu nedal šanci

LONDÝN

Takhle si český tenista Tomáš Berdych svůj první zápas na Turnaji mistrů v Londýně určitě nepředstavoval. Navázal na matné výkony posledních měsíců a hladce prohrál se světovou trojkou Novakem Djokovičem po setech 3:6, 3:6 a jeho šance na postup ze skupiny se hodně zmenšily. Berdychovi se tak nepodařilo vrátit srbskému tenistovi porážku z daviscupového semifinále.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tenista Tomáš Berdych reaguje na jednu z výměn v utkání s Novakem Djokovičem.

Článek

Berdych si pochvaloval, že v londýnské O2 Areně nebude pod žádným tlakem a může jen překvapit. Jenže hned na začátku zápasu bylo až příliš patrné, jak ho premiéra na elitním turnaji svazuje. Začal dvojchybou, přidal nevynucené chyby a z nervózního začátku jakoby se už nedokázal vzpamatovat.

První game také ukončil dvojchybou a Djokovič bez větší námahy získal první brejk. Rodáka z Valašského Meziříčí moc nenabudil ani příchod Diega Maradony na tribunu londýnské arény. Sice se častěji dostával k agresivní hře, ale srbskému tenistovi stačilo hrát dlouhé topspinové míče a vyčkávat na chybu soupeře. Nemusel se pouštět do většího rizika.

Srbský tenita Novak Djokovič v utkání proti Tomáši Berdychovi.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Svěřenci kouče Tomáše Krupy celý set nefungovalo první podání, z něhož měl jen 44% úspěšnost. Nakonec ho prohrál i podruhé a Djokovič tak získal první sadu v poměru 6:3.

Začátek druhé sady byl velmi podobný. Berdych hned na úvod ztratil servis a nevycházely mu ani pokusy o náběhy na síť, kde ho třiadvacetiletý Srb nemilosrdně prohazoval. Berdychův výkon měl sice ke konci druhého setu vzestupnou tendenci, ale brejk už si nedokázal vzít zpět. Zápas nakonec prohrál za necelou hodinu a půl, aniž by si vybojoval jediný brejkbol.

Djokovič porazil Berdycha počtvrté z pěti vzájemných duelů a potvrdil, že papírovým favoritům se zatím v Londýně daří. Český reprezentant se ve skupině A ještě utká s Rafaelem Nadalem ze Španělska a Američanem Andym Roddickem.

Španělský tenista Rafael Nadalfoto: Reuters/Stefan Wermuth

Ve druhém pondělním utkání porazil Rafael Nadal Andyho Roddicka po setech 3:6, 7:6 a 6:4. Ve středu se tak Berdych střetne s Roddickem.

Turnaj mistrů:
Dvouhra - skupina A:
Tomáš Berdych (6-ČR) - Novak Djokovič (3-Srb) 3:6, 3:6, Rafael Nadal (1-Šp.) - Andy Roddick (8-USA) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4.
Čtyřhra - skupina B:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Moodie, Norman (8-JAR/Belg.) 6:1, 6:2, Bhúpathí, Mirnyj (3-Indie/Běl.) - Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) 7:6 (7:2), 6:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články