Hlavní obsah

Berdych porazil na Turnaji mistrů Roddicka. Zůstává ve hře o semifinále

LONDÝN

Český tenista Tomáš Berdych vybojoval první vítězství na Turnaji mistrů, když v londýnské O2 Areně porazil světovou osmičku Andyho Roddicka 7:5, 6:3. Berdych si tak udržel šanci na postup do semifinále prestižního turnaje, kde startuje poprvé v kariéře. V pátek ho čeká poslední zápas ve skupině proti světové jedničce Rafaelu Nadalovi.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje po výhře nad Andym Roddickem na Turnaji mistrů.

Článek

V pátek se pětadvacetiletý český hráč v posledním utkání ve skupině A střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve večerním utkání porazil Novaka Djokoviče 7:5 a 6:1. Srb měl od prvního setu problémy s kontaktními čočkami a měl zarudlé především pravé oko, které si nechal několikrát ošetřovat a často si ho rukou mnul.

Do semifinále má nejblíže Nadal, který má na kontě jako jediný dvě výhry, ale postoupit stále mohou všichni čtyři hráči. O osudu skupiny A se rozhodne v pátek. "Paráda! Mám pořád postup ve svých rukách," pochvaloval si Berdych.

Berdychovi se po matném výkonu s Novakem Djokovičem už moc nevěřilo, ale svěřenec kouče Tomáše Krupy hned od prvního míčku ukazoval, že nervozita je pryč a do Roddicka se hodlá pořádně opřít. Český reprezentant, jemuž v hledišti kromě rodiny fandila i přítelkyně Lucie Šafářová, sice začal vítězným míčem při soupeřově podání, ale Američan game nakonec v pohodě zavřel esem.

Oba hráči si bez problémů drželi podání až do stavu 5:4. Rodák z Valašského Meziříčí oproti úvodnímu zápasu zlepšil první servis, vyráběl méně chyb a dokázal uspět i při náběhu na síť. Jenže v kritickém závěru první sady opět přestal trefovat servis a Roddick si vypracoval dva setboly. I díky Američanově chybě a úspěšnému náběhu na síť Berdych oba brejkboly odvrátil a nakonec srovnal na 5:5.

Nabyté sebevědomí rázem prodal, parádním křížným bekhendem se poprvé při Roddickově podání dostal na shodu. Američan poté chyboval a Berdych dosáhl na první brejbkobol, který odvážným forhendovým retrunem proměnil.

"Všechno šlo v utkání o dost lépe než v prvním duelu. Po odvrácených setbolech jsem získával sebejistotu a hrál lépe a lépe," usmíval se Berdych, jehož zisk první sady viditelně povzbudil. Dokázal soupeře i při jeho servisu dostat do delších výměn, v nichž měl navrch. Za stavu 2:2 podruhé v utkání vzal Roddickovi servis a rázně tak vykročil za vítězstvím v zápase. Utkání nakonec ukončil při Roddickově podání, když po necelé hodině a půl proměnil mečbol.

Berdych porazil Roddicka potřetí v kariéře a vzájemnou bilanci snížil na 3:6. "Myslím, že do utkání nenastupoval s příliš velkým sebevědomím. Výsledek ho ale určitě hodně povzbudil," poznamenal americký tenista, který na Turnaji mistrů nechybí poosmé v řadě.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně
Dvouhra - skupina A
Berdych (6-ČR) - Roddick (8-USA) 7:5, 6:3, Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 7:5, 6:2
1.Nadal2204:12
2.Djokovič2112:21
3.Berdych2112:21
4.Roddick2021:40
Čtyřhra - skupina B
Moodie, Norman (8-JAR/Belg.) - Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) 6:1, 6:3, Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Bhúpathí, Mirnyj (Indie/Běl.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:1)
1.Nestor, Zimonjič2204:02
2.Bhúpathí, Mirnyj2112:21
3.Moodie, Norman2112:21
4.Kubot, Marach2020:40

Reklama