Hlavní obsah

Tenista Štěpánek se těší na raketu jako malé dítě

PRAHA

Často slyší dotazy ohledně věku, jestli má ještě chuť pokračovat, ale Radka Štěpánka tenis pořád baví. Po uplynulé sezóně ovlivněné nemocemi je na tu příští natěšený a chce se znovu přiblížit elitní desítce.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Český tenista Radek Štěpánek

Článek

Po sezóně nabíjel jednatřicetiletý Štěpánek baterky na dovolené s manželkou Nicole Vaidišovou, kterou si vzal v červenci. Na Seychelách si užili líbánky, které mezi turnaji nestihli.

"A teď zase šlápnu do pedálu," řekl dnes v Praze novinářům tenista a v očích měl jiskru, která prozrazovala, že nejde o frázi. "Všichni mi předhazují můj věk, ale já mám radost jak malý dítě, že zase můžu držet raketu, trénovat, hrát a bojovat," poznamenal.

Letos Štěpánek nehrál prakticky půl roku kvůli únavovému syndromu, způsobenému mononukleózou a dalším drobným zraněním. Jen na prvním turnaji sezony v Brisbane postoupil do finále a do formy se dostal zase v září a říjnu.

"Minulá sezóna je už čtrnáct dnů za mnou a nejradši bych byl, kdyby trvala další dva tři měsíce, protože forma gradovala ke konci roku. Znovu jsem byl schopen podávat stabilní výkony, a to byl signál, že to zase jde správným směrem," řekl tenista.

Chce útočit na vyklizené pozice

Několikrát Štěpánek zopakoval, že je na další sezónu natěšený a má obrovskou motivaci pracovat. Chce dohnat herní a především fyzické manko, které kvůli klidovému režimu nabral. "Energie na další rok je potřeba, takže nejdříve fyzička, fyzička a znovu fyzička, protože s ní roste úměrně rovněž psychika," konstatoval Štěpánek.

Karvinský rodák bude v roce 2011 v relativně výhodném postavení. Větší porci bodů bude obhajovat jen v prvním lednovém týdnu, jinak až do srpna prakticky nic. "Budu se snažit útočit na pozice, na kterých už jsem byl," vyhlásil jasně, že by se chtěl znovu přiblížit k elitní desítce. V roce 2006 už figuroval na osmém místě a loni byl dvanáctý.

Jak se chce ze současného 63. místa dvouhry opět dostat k Top-10? Odpověď: Krok po kroku a hlavně se nesmí zranit. "Protože, když nemám problémy, tak jsem schopen se s nejlepšíma rovnat. A musím být trpělivý a věřit si," podotkl.

Pomáhat mu už osmým rokem bude jako kouč někdejší světová dvojka Petr Korda, kondiční trenér Marek Všetíček a Štěpánkův bratranec Tomáš Krčma. "Všechno platí dál, nic se nemění a jsem moc rád, že se všemi můžu spolupracovat," řekl Štěpánek, kterého na turnajích doprovází bývalý deblista a fedcupový kapitán Petr Pála.

Štěpánek vyzdvihl roli bratrance Krčmy. Ten tenistovi pomáhal finančně na začátcích kariéry, kdy rodiče neměli dost peněz, aby mohl jezdit na turnaje. "Měl důvěru, že něco dokážu, i když to nebylo vůbec jistý. On je osoba, o které se málo mluví, ale strašně moc toho pro mě udělal a moc si ho vážím," řekl tenista.

Začátkem prosince odletí Štěpánek za přípravou na Floridu a odtamtud se přesune na úvod sezony do Austrálie. Pokud se mu bude dařit, tak by za rok třeba mohl jako teď Tomáš Berdych hrát Turnaj mistrů, kde byl předloni jako náhradník. "Na Masters je cesta daleká. Musím k tomu přistupovat s pokorou a být rád, že můžu pracovat a ve svých letech prohánět ty nejlepší. Což si myslím, že můžu," řekl Štěpánek.

Reklama