Hlavní obsah

Berdych musí vyhrát minimálně set, aby měl šanci na semifinále

Pořádně zamotaná je na tenisovém Turnaji mistrů situace ve skupině A, v níž hraje i Tomáš Berdych. Šanci na postup do semifinále mají stále všichni čtyři hráči ve skupině. Berdych ví, že musí v pátečním utkání se Španělem Nadalem vyhrát minimálně set. Nakonec ovšem nemusí české jedničce stačit ani výhra nad prvním hráčem světového žebříčku.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje po vítězství nad Andy Roddickem.

Článek

Navíc nemůže příliš kalkulovat, protože zápas s Nadalem se bude hrát od 15. hodin, zatímco Američan Andy Roddick a Srb Novak Djokovič proti sobě nastoupí až ve večerním klání.

"My tenisté nepočítáme sety a gamy. Chceme vyhrát každý zápas," řekl Berdych novinářům po středeční výhře nad Roddickem, která ho udržela ve hře o semifinále. "Postup vypadá stále těžce, ale na druhou stranu to mám jen ve vlastních rukou. To je také příjemná varianta. Na ten zápas se těším," doplnil český hráč.

Roddick musí porazit Djokoviče

Podle matematiky Turnaje mistrů potřebuje Berdych vyhrát set k udržení naděje na postup ze skupiny. K tomu navíc musí doufat, že Roddick porazí 2:0 Djokoviče. Pokud by srbský tenista získal jeden set, pak by postoupil na úkor Berdycha on.

Na druhou stranu ani vítězství nad Nadalem nemusí Berdychovi stačit. Když rodák z Valašského Meziříčí vyhraje 2:0, tak má postup jistý, pokud ale vyhraje 2:1 a Djokovič porazí Roddicka jakýmkoli poměrem setů, postoupí srbský hráč.

Nadalovi stačí vyhrát set

Nadalovi stačí k jistotě postupu získat v souboji s Berdychem jeden set. "A to je můj cíl," vyhlásil jednoznačně Nadal, letošní vítěz Roland Garros, Wimbledonu i US Open, který ukázal v zápasech s Djokovičem a Roddickem skvělou formu.

Pětadvacetiletý Berdych dokázal v kariéře zdolat španělského hráče třikrát z 11 vzájemných zápasů, ale naposledy již před čtyřmi lety. Od té doby prohrál sedmkrát v řadě bez zisku sady, včetně letošního finále na wimbledonské trávě.

Varianty skupiny A (podle ATP Tour):
Berdych - Nadal 2:0 (na sety) a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Djokovič, 2. Berdych.
Berdych - Nadal 2:0 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Berdych, 2. Nadal,
Berdych - Nadal 2:1 a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Djokovič, 2. Nadal,
Berdych - Nadal 2:1 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič,
Nadal - Berdych 2:0 a Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Roddick,
Nadal - Berdych 2:1, Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Berdych,
Nadal - Berdych 2:0, Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič,
Nadal - Berdych 2:1, Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič.

Reklama