Hlavní obsah

Suverénní Federer i Murray jsou v semifinále Turnaje mistrů. Dlouhý prohrál

LONDÝN

Deblisté Lukáš Dlouhý a Leander Paes se rozloučili s tenisovým Turnajem mistrů porážkou. Česko-indická dvojice dnes v Londýně nestačila na dvojčata Mika a Boba Bryanovy a světovým jedničkám podlehla 3:6, 4:6. Prvním semifinalistou dvouhry se stal Švýcar Roger Federer, který vyhrál i svůj třetí zápas. Švéda Robina Söderlinga porazil 7:6, 6:3 a na londýnském podniku zatím neztratil ani set. Do semifinále ho doprovodí domácí Andy Murray, který v druhé dnešní dvouhře porazil dvakrát 6:2 Španěla Davida Ferrera.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer je prvním semifinalistou Turnaje mistrů.

Článek

Dlouhý s Paesem hráli Turnaj mistrů třetím rokem za sebou, ale všech devět zápasů prohráli. Poslední porážka byla na nějaký čas jejich poslední společná, protože si na začátku příští sezony dávají pauzu. Dlouhý zahájí rok po boku Australana Paula Hanleyho, zatímco indický veterán Paes se vrací ke krajanovi Maheši Bhúpathímu.

Paesův dnešní výkon ovlivnily zdravotní problémy. "Hrál jsem s teplotou a bolavým krkem, navíc jsem si před pár dny zvrtl kotník. Věděl jsem, že dnes toho nemohu udělat tolik jako obvykle," řekl po zápase.

Do semifinále čtyřhry ze skupiny A postoupili bratři Bryanovi a neporažený polský pár Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski. Ten dnes přehrál 6:3 a 7:6 wimbledonské šampiony Jürgena Melzera a Philippa Petzschnera.

Federer potvrdil skvělou formu

Federer v prvním setu vedl 4:2, ale pak přišel o vlastní podání a rozhodovalo se až ve zkrácené hře. V tie-breaku měl od začátku navrch a nakonec ho získal v poměru 7:5.

Britský tenista Andy Murray nedal Ferrerovi šanci.foto: Reuters/Toby Melville

Söderling měl šanci na obrat hned v úvodním gamu druhé sady, kdy si vypracoval dva brejkboly. Při druhém už se po prohozu radoval, ale Jestřábí oko usvědčilo čárového rozhodčího z chyby a přisoudilo klíčový míček Federerovi. Druhý nasazený pak za stavu 4:3 sebral Söderlingovi servis a dotáhl zápas do vítězného konce.

Ve večerním zápase si postup bez větších problémů zajistil Murray. Britský tenista sice v úvodu prohrával 0:2, ale pak získal šest gamů za sebou a vývoj prvního setu rezolutně otočil. Druhá sada byla vyrovnaná jen v úvodu, ale nakonec i v ní uhrál Ferrer pouhé dva gamy a bez zisku jediného setu se s letošním Turnajem mistrů rozloučil.

Naopak Murray má ve skupině B na kontě dvě výhry a z druhého místa postoupil do sobotního semifinále. V něm se utká s vítězem skupiny A, o němž se rozhodne v pátek.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,070.000 dolarů):
Dvouhra:
Skupina B:
Federer (2-Švýc.) - Söderling (4-Švéd.) 7:6 (7:5), 6:3, A. Murray (5-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 6:2, 6:2.
Tabulka:
1. Federer 3 3 0 6:0 3
2. A. Murray 3 2 1 4:2 2
3. Söderling 3 1 2 2:4 1
4. Ferrer 3 0 3 0:6 0
Čtyřhra:
Skupina A:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) 6:3, 6:4, Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) - Melzer, Petzschner (8-Rak./Něm.) 6:3, 7:6 (9:7).
Konečná tabulka:
1. Fyrstenberg, Matkowski 3 3 0 6:1 3
2. B. Bryan, M. Bryan 3 2 1 5:2 2
3. Melzer, Petzschner 3 1 2 2:5 1
4. Dlouhý, Paes 3 0 3 1:6 0

Reklama