Hlavní obsah

VIDEO: Berdych plánuje proti Nadalovi ostrou palbu. Chce riskovat

LONDÝN

Tomáš Berdych chce proti světové jedničce Rafaelu Nadalovi v pátek v posledním utkání základní skupiny Turnaje mistrů riskovat a hrát agresivně. Po čtvrtečním tréninku v londýnské O2 aréně český tenista prohlásil, že když nepřistoupí na Nadalův styl hry, má šanci ho na rychlém povrchu v hale porazit.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tenista Tomáš Berdych

Článek

"Člověk do toho musí jít agresivně," řekl Berdych, podle nějž je proti prvnímu hráči světa potřeba riskovat. "Když to riziko vyjde, tak se dá porazit. Když ne, tak je prostě lepší," dodal.

Podle Berdycha nesmí soupeř přistoupit na Nadalův styl hry. "Je potřeba přijít s úplně něčím jiným a odlišným. A on se buď s tím potká, nebo nepotká. Doufat, že s ním budu hrát dvacetkrát přes síť a že ho nějak přehraju, to nejde, to je nesmysl," dodal Berdych v souvislosti s tím, že jednou z mnoha Nadalových silných stránek je hra od základní čáry.

"Ale v hale na tom rychlejším povrchu je to zase úplně něco jiného," uvedl pětadvacetiletý český tenista. Připomněl Nadalovo utkání na turnaji v Šanghaji, kde prohrál s Rakušanem Jürgenem Melzerem.

Pozor na Nadalovy prohozy

Berdych připustil, že proti Nadalovi nemůže útočit bez rozmyslu. "Samozřejmě člověk tam nesmí chodit úplně bezhlavě. Není mnoho hráčů, kteří umějí bránit a prohazovat, jako Nadal. Ale ta cesta tam je, Melzer to s ním dokázal. Všechno jde, všechno je možný, proč ne?" zdůraznil.

Tomáš Berdych se raduje po výhře nad Andym Roddickem na Turnaji mistrů.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Také kouč Tomáš Krupa potvrdil, že jeho svěřenec musí proti Nadalovi útočit. "Ve středu jsem Nadala zase viděl proti (Novaku) Djokovičovi a musím říct, že tomu frajerovi skoro nejde zabít balon. Je to neuvěřitelné. Má fantastické nohy. Tomáš ho ve výměnách neporazí, musí ho zkusit vystřílet," řekl Krupa.

Při stejném počtu vítězství bude rozhodovat o postupujících poměr setů, případně gamů, nebo vzájemné zápasy, takže stejně jako loni předchází závěrečným zápasům množství spekulací a variant. Například Berdych by při porážce s Nadalem potřeboval uhrát aspoň set, aby si uchoval teoretickou naději na postup.

"To jsem slyšel poprvé," řekl Berdych, který ale nehodlá při utkání kalkulovat. "Je to úplně jedno. Pro mě je důležité pro to udělat maximum. Ať to dopadne jakkoli, budu si moci říci, že jsem tam hrál na 100 procent. Neřeším, jak to je, půjdu do toho jako do normálního zápasu," zdůraznil.

Nadal: Vyhrát set s Tomášem není jednoduché

Mrzelo by ho, kdyby s Nadalem vyhrál ve třech setech a stejně by nepostoupil. "Ale každé vítězství se počítá. Určitě bych měl radši tu starost, že bych s Nadalem vyhrál a pak čekal, jak dopadne další zápas (mezi Djokovičem a Andym Roddickem)," dodal.

Rafael Nadal: Vyhrát set s Tomášem není jednoduché.foto: Reuters/Aly Song

Nadal ve středu po vítězství nad Djokovičem naopak prohlásil, že jeho hlavním cílem v pátek je získat set, který mu zaručí postup do semifinále. "Vyhrát set s Tomášem není nikdy jednoduché," řekl.

Berdych Nadala neporazil už pět let. Nemyslí si ale, že má na něj blok, spíš své prohry přičítá velkému zlepšení hry španělského tenisty. "Není náhodou první na světě. Neuvěřitelně se zlepšil - i v porovnání s Federerem. Ten si pořád jede tu svoji úroveň, ale u Nadala je strašně vidět, jak se zlepšil," prohlásil Berdych.

V tréninku si s Nadalem moc nezahraje

Dřív spolu s Nadalem občas trénovali, ale v poslední době už moc ne. "I proto, že Tomáš nemá moc zájem," řekl Krupa. "V tréninku do toho Rafa pálí mnohem víc než v zápase - míče jsou tak o 20 kilometrů za hodinu rychlejší. Dělá hodně chyb a člověk si s ním moc nezahraje. V zápase míč mnohem víc podrží."

Berdych hraje v Londýně na Turnaji mistrů poprvé. První utkání s Djokovičem hladce prohrál, ve středu naopak přehrál Roddicka. "První zápas byl pro mě tady první zkušeností, byl jsem dost nervózní a nehrál jsem, jak bych si představoval. Ve středu (s Roddickem) to byl skoro velký zápas. Hrál jsem dobře, na kurtu jsem se cítil skvěle a opět jsem získal sebedůvěru," vrátil se k dosavadním utkáním.

Vítězství nad Roddickem, kterému odvrátil dva setboly, pro něj bylo velkou vzpruhou. "Potřeboval se chytnout, už se v těch porážkách trochu plácal," řekl trenér v souvislosti s Berdychovou sérií porážek v druhé části sezony. "Po delší době odvrátil setboly, ujistil se, že to půjde. Ve druhém setu už hrál jako dřív," dodal Krupa.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík