Hlavní obsah

Federer bitvu s Nadalem vyhrál a získal pátý triumf na Turnaji mistrů

Byla to pořádná bitva. Z vítězství se ve finále Turnaje mistrů v Londýně nakonec radoval Švýcar Roger Federer, který porazil světového hráče číslo jedna Rafaela Nadala ze Španělska po setech 6:3, 3:6 a 6:1. Federer získal ve své kariéře pátý triumf na Turnaji mistrů, stejně jako legendy Ivan Lendl a Pete Sampras.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů

Článek

Oba tenisté vstoupili do zápasu suverénně a bez problémů si drželi svá podání. Svěžejším dojmem však působil Federer, jenž během úvodní sady neprohrál ani jeden míč po svém prvním podání. Údery navíc umísťoval přesně k čárám a Španěla překvapoval pohotovými bekhendovými údery, které směřovaly ve velkém úhlu mimo dvorec. Ani rychlonohý Nadal je nedokázal dostihnout. Tímto úderem si Švýcar pomohl také v osmé hře při svém brejkbolu, ujal se vedení 5:3 a čistou hrou ukončil úvodní sadu.

Španělský tenista Rafael Nadal reaguje na jeden z míčků v utkání s Rogerem Federerem ve finále Turnaje mistrů.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Do té druhé vstoupila světová jednička i pod dohledem fotbalistů Diega Maradony či Thiery Henryho bojovněji. Nadal se snažil o agresivní údery a snažil se útočit s častými přechody na síť. Basilejskému rodákovi se navíc přestal dařit servis a ve čtvrtém gamu musel po chybě na síti odvracet dva brejkboly soupeře. Své podání nakonec neubránil, úder z forhendové strany totiž skončil v zámezí a Nadal se mohl radovat z premiérového brejku v utkání a vyrovnání stavu setů.

Roger Federer se raduje z vítězství ve finále Turnaje mistrů nad Rafaelem Nadalem.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Španěl u razantního stylu hry zůstal i ve třetím dějství. Federer se však vrátil k tomu, co ho zdobilo v úvodním setu a navíc přidal častější přechody na síť. Ve čtvrtém gamu si vypracoval druhý brejkbol v zápase a znovu byl úspěšný, když Nadala zahnal do defenzivy díky skvělému returnu a po dalším přechodu k síti donutil svého soka zahrát prohoz do autu. Španěl sahal v následujícím gamu po vyrovnání, Federer si však pomohl jistým servisem. Poté už byl na dvorci jediný hráč. Federer v následující hře Nadalovi prorazil další podání a zápas dovedl do vítězného konce.

Federer se vyrovnal tenisovým legendám Ivanu Lendlovi a Petovi Samprasovi, kteří Turnaj mistrů taktéž opanovali pětkrát. Švýcar si připíše do žebříčku ATP 1500 bodů a jako neporažený získá 1,63 miliónu dolarů (přes 30 miliónů korun).

Turnaj mistrů:
Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc) - Nadal (1-Špa.) 6:3, 3:6, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Bhúpathí, Mirnyj (3-Indie/Běl.) 7:6 (8:6), 6:4.

Reklama