Hlavní obsah

Federer ukázal nové zbraně na Nadala. Zase může být světovou jedničkou

LONDÝN

Tohle je Roger Federer, který může zase vládnout mužskému tenisu, radují se fanoušci fenomenálního Švýcara po jeho vítězství v nedělním finále Turnaje mistrů nad světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. Federer se celou sezónu marně snažil Nadala sesadit ze světového trůnu, před nedělním duelem prohrál šest ze sedmi posledních vzájemných zápasů, ale londýnské finále naznačilo, že by se poměr sil mohl opět začít otáčet.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Roger Federer se raduje z vítězství ve finále Turnaje mistrů nad Rafaelem Nadalem.

Článek

„Od Wimbledonu má Federer zřetelnější herní plán. Vyhrál pár titulů, zvítězil i tady v Londýně, a teď určitě bude chtít získat pozici světové jedničky zpět,“ myslí si bývalý špičkový tenista Tim Henman. Pro mnohé je Nadal nejlepším tenistou světa od doby, kdy dokázal v roce 2008 přerušit Federerovu nadvládu ve Wimbledonu. A nic na tom nemění ani fakt, že se díky zdravotním problémům Nadala Švýcar na čas vrátil na první místo žebříčku.

Jenže Federer se ke konci sezony evidentně zlepšil, spolupráce s novým koučem Paulem Anaconem nese své ovoce a zdá se, že šestnáctinásobný grandslamový šampión našel recept, jak vzdorovat zdánlivě neprůstřelné Nadalově hře.

Švýcar se od začátku zápasu snažil hrát agresivní returny po Nadalově druhém servisu a pokračoval v tom po celý zápas, občasnými chybami se nenechal odradit. Velkou zbraní se také ukázal být jeho křížný bekhendový topspin s výrazným odskokem ven z kurtu, na který neměl Nadal často protizbraň.

Servis do bekhendové strany dělal Nadalovi problémy

Španělovi také dělal velký problém Federerův servis zprava hluboko do bekhendové strany. Rodák z Mallorky sice nehrál v londýnském finále zřejmě v nejlepší formě, ale i tak si určitě uvědomil, že proti Federerovi je nyní zranitelnější.

Švýcarský tenista Roger Federer s trofejí pro vítěze Turnaje mistrůfoto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

„Ovládal základní čáru, posílal rány i z bekhendu, čopovaných úderů z bekhendové strany zahrál jen málo, a efektivně se přesouval k síti. Forhend zejména v prvním setu vypadal jako forhend starého známého Federera,“ všiml si komentátor ESPN Ravi Uhba.

Zkrátka rodák z Basileje ukázal, že je opět připraven bojovat o ztracené pozice. „Jsme šťastný, že jsem sezónu ukončil v takovém stylu, schoval jsem si to nejlepší na konec a předváděl jsem svůj nejlepší tenis. Doufám, že sezóna 2011 bude pro mě opět skvělá,“ prohlásila po vítězném finále aktuální světová dvojka.

Oba hráče však na konci sezóny od sebe v žebříčku dělí propastný rozdíl téměř 3300 bodů. Navíc Federer na úvod sezóny obhajuje triumf z Australian Open. Právě první Grand Slam sezóny zřejmě hodně napoví o tom, jak se bude souboj dvou lídrů světového tenisu dál odvíjet.

Pak se bude muset opět činit Nadal. Bude obhajovat vítězství na třech Grand Slamech a také ojedinělý trojitý triumf na antukových turnajích Masters v Monte Carlu, Římě a Madridu. „Tlak na mě bude ale pořád stejný. Když zahajuji sezónu, všechno začíná nanovo. Ať obahjuji tisíc nebo stotisíc bodů. V Austrálii a v Dauhá, kde sezónu začnu, budu mít nula bodů,“ komentoval svoji pozici Nadal.

Reklama