Hlavní obsah

Kvitová byla zvolena nováčkem roku, tenistkám vládne Clijstersová

Česká tenistka Petra Kvitová byla organizací WTA zvolena nováčkem sezony. Prestižního ocenění se jí dostalo mimo jiné za postup do semifinále Wimbledonu, přestože předtím nikdy na trávě nevyhrála jediné utkání. Hlavní cenu pro nejlepší tenistku roku získala Belgičanka Kim Clijsterová.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Petra Kvitová byla zvolenanováčkem sezony.

Článek

Dvacetiletá Kvitová se sice na okruhu WTA Tour objevuje již tři roky, nejvýrazněji se však prosadila letos. Překvapila především na Wimbledonu, kde skončila až v semifinále na raketě tehdejší světové jeničky Sereny Williamsové. Během turnaje vyřadila mimo jiné i Dánku Carolinu Wozniackou, která je aktuální jedničkou a ocenění pro nováčka sezony získala před rokem.

Kvitová se tak probojovala do nejlepší třicítky světa, ze které však v závěru roku vypadla a aktuálně ji patří 34. místo v žebříčku.

Podruhé v kariéře a poprvé od roku 2005 byla hráčkou roku zvolena Clijstersová. Sedmadvacetiletá Belgičanka v této sezoně získala pět turnajových titulů včetně US Open a závěrečného Turnaje mistryň. Aktuálně jí patří třetí místo v žebříčku za Wozniackou a Věrou Zvonarevovou.

"Je velmi milé získat cenu pro hráčku sezony jen rok poté, co jsem se vrátila na kurty po mateřské. Rozhodně jsem nečekala, že můj návrat na vrchol půjde tak rychle. Když jsem se o ocenění dozvěděla, ani jsem tomu nevěřila," prohlásila Clijstersová.

Heninová dostala ocenění za comeback roku

Její krajanka Justin Heninová dostala ocenění za comeback roku, když se v lednu vrátila po dvouleté pauze a hned postoupila do finále Australian Open a získala dva tituly. Nejlepším deblovým párem byly zvoleny Gisela Dulková a Flavia Pennettaová, které spolu vyhrály sedm turnajů.

Za charitativní činnost byla oceněna Ruska Maria Šarapovová, která mimo jiné jako ambasadorka Organizace spojených národů navštívila děti postižené tragédií v Černobylu. Šarapovovou rovněž fanoušci zvolili nejoblíbenější tenistkou a nejlépe se oblíkající se hráčkou na okruhu.

Další Ruska Jelena Dementěvová, která po sezoně ukončila kariéru, podruhé získala cenu Karen Krentzckeová za smysl pro fair play.

Reklama

Související témata: