Hlavní obsah

Srbsko vyhlíží první daviscupový triumf, musí porazit Francii

BĚLEHRAD

Za podpory vyprodané haly a v čele se světovou trojkou Novakem Djokoviče touží srbští tenisté poprvé v historii vyhrát Davisův pohár a naplnit šampaňským slavnou salátovou mísu. V Bělehradu stojí přemožitelům českého týmu ze semifinále v cestě za titulem výběr francouzských mušketýrů.

Foto: Reuters

Srbové doufají v premiérový triumf v Davis Cupu.

Článek

Djokovič přijel do rodného města po účasti v semifinále Turnaje mistrů, kde vyhrál čtyřhru jeho kolega Nenad Zimonjič. A formu výběru kapitána Bogdana Obradoviče znásobuje Viktor Troicki, který krátce po triumfu nad Českem vyhrál moskevský Kremlin Cup. Sestavu Srbů doplňuje Janko Tipsarevič, jenž zase rozhodl bitvu s českými tenisty.

Francie se musí obejít bez zraněného Jo-Wilfrieda Tsongy, který ale přijel s týmem do Srbska, aby pomáhal alespoň na lavičce a v šatně. Kapitán Guy Forget bude spoléhat na světovou dvanáctku Gaela Monfilse a dále na Michaela Llodru, Gillese Simona a Arnauda Clémenta. "Nepřijeli jsme do Bělehradu dělat křoví," uvedl Forget.

Srbové: Je to náš nejvyšší cíl

Zápas začne dvouhra Tipsareviče s Monfilsem a po nich nastoupí Djokovič proti Simonovi, který dostal přednost před Llodrou, i když ten nedávno Djokoviče porazil. V Paříži se ale hrálo na rychlém povrchu, zatímco v Bělehradě je středně rychlý.

Srbové letos maximálně využili výhody domácího prostředí ve všech zápasech a pro výhru v Davis Cupu udělají vše. "Je to můj, náš největší cíl. Hrát finále Davis Cupu doma, to může být taky jenom jednou za život. Kdo ví, jestli ještě někdy budu mít takovou šanci?" řekl Djokovič ještě v Londýně před Turnajem mistrů.

Podle vítěze Australian Open 2008 Djokoviče bude hrát důležitou roli 16 tisíc fanoušků v Bělehradské aréně. "Vždycky tady máme obrovskou podporu a ve městě je na každém kroku cítit elektrizující atmosféra a touha nám fandit," řekl Djokovič. "Právě fanoušci mohou být rozhodujícím faktorem utkání," doplnil.

"Musíme počítat s tím, že fanoušci mohou být občas velmi hluční," pokusí se Forget připravit své hráče na chování diváků, které například při utkání s Českem pískalo či hlučelo tenistům do servisu. "Jediná věc, jak se s tím vyrovnat, je zůstat v klidu, nereagovat a zapomenout na to, aby se hráč nerozhodil," řekl.

Francouzi navíc sázejí na zkušenosti, které v Davisově poháru mají. "Nic nás nemůže překvapit a mým úkolem je hráče připravit, uklidnit, aby se soustředili jen na tenis a dokázali v důležitý okamžik ukázat to nejlepší," pronesl Forget.

Davisův pohár Francie vyhrála už devětkrát a naposledy v roce 2001. Tehdy rovněž nejela na trávu do Austrálie jako favorit, ale Nicolas Escudé tehdy nečekaně porazil světovou jedničku Lleyton Hewitta a získal pro svůj tým rozhodující bod. "Hlavní je stav mysli, když si věříte, tak v Davis Cupu není žebříček důležitý," řekl Escudé, s kterým souhlasil další legendární Francouz Henri Leconte, vítěz Davis Cupu 1991.

Utkání se hraje od pátku do neděle na tvrdém povrchu a přímé přenosy vysílá ČT4 Sport.

Los finále Davisova poháru:
Pátek (začátek 14:00): Tipsarevič - Monfils, Djokovič - Simon
Sobota (15:00): Zimonjič, Troicki - Clément, Llodra,
Neděle (13:00): Djokovič - Monfils, Tipsarevič - Simon.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík