Hlavní obsah

Francouzi jsou po obratu ve čtyřhře jednu výhru od triumfu v DC

Tenisty Francie dělí jedna výhra od zisku Davisova poháru. Vedení 2:1 ve finále se Srbskem v Bělehradě jim dnes v Bělehradě zajistila dvojice Arnaud Clément, Michael Llodra, která ve čtyřhře porazila ve čtyři a půl hodiny trvající bitvě domácí duo Nenad Zimonjič, Viktor Troicki 3:6, 6:7, 6:4, 7:5 a 6:4.

Foto: ČTK/AP

Michael Llodra (vlevo) se spoluhráčem Arnaudem Clementem

Článek

"Je to ohromující, tohle je kouzlo Davis Cupu," rozplýval se Llodra. "Báječné! Francouzské publikum a kamarádi na lavičce nám dali křídla," prohlásil Clément.

Francouzští hráči předvedli velký obrat, když se srbskou dvojicí po ztrátě tie-breaku ve druhé sadě poměrem 3:7 prohrávali už 0:2 na sety. "Guy (kapitán Forget) nám řekl, že vyhrajeme třetí, čtvrtý a pátý set a my věřili, že to půjde," řekl Clément. A skutečně, Francouzi poté zlepšili hru a výsledek otočili. Zimonjičovi s Troickým nepomohla ani podpora vyprodané sedmnáctitisícové haly.

Llodra se v utkání trápil, nemohl se trefit do returnu, ale postupem času se zlepšil. "Arnaud byl výtečný a s Guyem mi moc pomohli. Říkali mi, na tohle čekáme patnáct let, tak musíme bojovat," uvedl Llodra, podle kterého rozhodla víra ve vlastní síly a týmový duch. "Na nich bylo v pátém setu vidět, že jsou dole," řekl Francouz.

Rozhodující bod bude moci v úvodní nedělní dvouhře Francii zajistit Gael Monfils. Proti němu se však postaví třetí hráč světa Novak Djokovič a vzájemná bilance mluví jasně pro srbskou jedničku. Djokovič se s Monfilsem v kariéře utkal pětkrát a dosud neztratil ani jeden zápas. "Vedeme sice dva jedna, ale pořád jsme strašně daleko od vítězství, bude to ještě velká a těžká bitva," řekl francouzský kapitán Guy Forget.

Pokud Djokovič stav utkání vyrovná, bude o titulu rozhodovat duel mezi Jankem Tipsarevičem a Gillesem Simonem. Domácí Srbsko, které v semifinále vyřadilo české tenisty, usiluje o premiérový titul. Francie může slavnou trofej získat podesáté, naposledy se z triumfu radovala v roce 2001.

Finále tenisového Davisova poháru v Bělehradě:
Srbsko - Francie 1:2 po čtyřhře
Zimonjič, Troicki - Clément, Llodra 6:3, 7:6 (7:3), 4:6, 5:7, 4:6.

Reklama