Hlavní obsah

VIDEO: Wozniacká si poradila i s češtinou. Teď chce napodobit Grafovou

Tenistka Caroline Wozniacká si užívá pozici světové jedničky a věří, že v čele žebříčku dvouhry vydrží co nejdéle. Zisk grandslamového titulu, který v její sbírce chybí, považuje pro další rok za nadstavbu. Dánka to řekla dnes na tiskové konferenci v Prostějově, za který by měla hrát finále extraligy.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Dánská tenistka Caroline Wozniacká bude hrát v Prostějově

Článek

"Stát se jedničkou byl můj cíl a je to super pocit," uvedla Wozniacká. První na světě je od 11. října po turnaji v Pekingu, kde si definitivu zajistila výhrou nad Češkou Petrou Kvitovou. "Chci zůstat první co nejdéle a uvidíme, jak to půjde," doplnila.

Pokud Wozniacká bude tenisovou královnou i na konci příští sezony, pak ukončí rok na pozici jedničky dvakrát po sobě jako první hráčka od roku 1995. Naposledy to dokázala Němka Steffi Grafová na konci let 1994 a 1995, od té doby nikdo.

Wozniacká: Nedívám se na ostatní

Poslední dvě jedničky na konci roku, Srbka Jelena Jankovičová a Ruska Dinara Safinová, navíc následně prožily výkonnostní pád. Toho se ale Wozniacká nebála. "Tenis je individuální sport a každý je úplně jiný. Já si hledím svých cílů a nedívám se na to, jak dopadly jiné. Je to na mně a nemám s tím problém," uvedla.

Mnozí podobně jako u Safinové a Jankovičové poukazují na to, že i Wozniacká je jedničkou, aniž vyhrála grandslamový turnaj. Wozniacká věří, že to jednou dokáže; své šance vidí na všech čtyřech turnajích, ale hlavní prioritou to není. "Chci vydržet jedničkou co nejdéle a vyhrát grandslam, to by byla nadstavba," řekla.

V Prostějově dostihla Wozniackou zpráva, že ji asociace ITF vyhlásila tenistkou roku. I proto si zašla do města na večeři. "Mám za sebou skvělý rok. Je fajn být nejlepší hráčkou roku a vždycky je dobré se na oslavu dobře najíst," řekla tenistka.

Rozumí česky, odpovídá polsky

Wozniacká nepatří k hráčkám, které míří z chladné Evropy do tepla Floridy ve Spojených státech. Zima jí nevadí a užívá si chvilku času bez cestování. "Jsem ráda na jednom místě, doma v Monaku a s rodinou, kterou jinak nevidím," řekla Dánka. Nechtěla ale mluvit o tom, že bude od nové sezony hrát s novou značkou rakety.

Každý den je přes tři hodiny na dvorci, k tomu chodí běhat a pracuje na kondici v rámci boxerského tréninku. "Tenista musí mít rychlost stejně jako boxer, to je podobné a moc mi to pomáhá," vysvětlila Wozniacká, která se z tenistek pohybuje po dvorci nejlépe. Monokly z boxu ale nemá. "Ne, to ne. Do mě nikdo nebouchá," řekla.

Usměvavá dvacetiletá Wozniacká odpovídala na české otázky polsky, protože její rodiče jsou Poláci. Jen občas si nechala složitější větu přeložit do angličtiny. A co umí česky? "Nevím, neumím?" usmála se Wozniacká a zlehka se začervenala.

Zápas za Prostějov v české extralize bere Wozniacká především jako součást přípravy na další sezonu. "Ale věřím, že (extraligu) vyhrajeme," poznamenala.

Reklama

Související témata: