Hlavní obsah

Berdych bilancuje: Nejvíc mě nakoplo čtvrtfinále Wimbledonu s Federerem

Byla to jednoznačná volba. Český tenisový rok byl ve znamení Tomáše Berdycha. Semifinále French Open, finále Wimbledonu, účast na Turnaji mistrů. Z velkého talentu se konečně stala hvězda. Pětadvacetiletého hráče teď čekají nelehké měsíce obhajob, obavy ale nemá. „To je prostě daň za dobré výkony. Když budu hrát jako letos, nebo přidám něco navíc, můžu se ve světovém žebříčku třeba i posunout,“ věří si Berdych, šestý hráč světa.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Berdych zažil nejúspěšnější sezónu.

Článek

Zlatého kanára jste převzal popáté. Nic jiného se letos čekat nedalo, ale má to pro vás nějaký speciálnější význam?

Je to hezké a potěšilo mě to. Patří to prostě k našemu tenisu jako ocenění za celou sezónu. Ta uplynulá pro mě byla hodně povedená, a tak myslím, že jsem si toho kanára fakt zasloužil. Musím ale ještě nějaké posbírat, abych předstihl Jirku Nováka, ten jich má šest. Ještě nějaký rok na to mám.

Už jste přemýšlel o tom, jaké cíle si dáte do příští sezóny?

Především se budu muset ještě zlepšit, abych udržel pozici, kterou jsem si vypracoval. Je ale jasné, že teď už ta lepší místa nebudou přibývat tak rychle jako letos. Když ale dokážu zopakovat, co jsem předváděl, možná přidám i něco navíc, tak svou pozici na žebříčku třeba alespoň o jedno místo vylepším. Kdyby to vyšlo a zahrál bych si znovu i Turnaj mistrů v Londýně, bylo by to skvělé.

Čeho si z toho končícího roku nejvíc vážíte?

Byl nejúspěšnější v kariéře, takže těch pozitivních momentů tam bylo strašně moc. Těžko říct... Mám-li jeden vybrat, tak asi čtvrtfinále s Federerem ve Wimbledonu. Vítězství mě vlastně nakoplo až do finále. To se každý den nestává.

Sezónu jste definitivně ukončil v závěru minulého týdne v české extralize. Jaké to bylo vrátit se na kurty?

Jsem rád, že se mi povedly oba zápasy. Přece jen, tenisového tréninku jsem zatím neměl tolik, abych mohl říct, že jsem stoprocentně připravený. Byl jsem ze sebe ale docela příjemně překvapený.

V pátek jste si dokonce zahrál i debla s Kazachem Golubjovem. Už jste se stačili pobavit i o vzájemném daviscupovém duelu, který je na programu v březnu?

To je ještě docela daleko. Ta čtyřhra se seběhla hodně narychlo. Naštěstí to nebylo tak, že bych byl v pyžamu u televize (směje se). V době, kdy mi volali, jsem ležel doma na masérském stole. Po dohodě s kapitánem družstva Jardou Navrátilem jsme to dali dohromady.

To ale trošku Davis Cup připomnělo...

To je pravda, kapitán se mě ptal, jak se cítím, a protože bylo ještě dost času rozehrát se, připravit, nachystat, kývl jsem. Týmové soutěže a takové situace mám docela rád. To je, proč tenis hraju. Tlak jsem necítil. Užíval jsem si to.

Do kdy zůstanete v domácím prostředí?

V Prostějově jsem do 27. prosince. Budu se dál připravovat, teď už je jednoznačnou prioritou herní stránka věci. Pak odlétám do Abú Dabí, kde mě čeká čtyřdenní exhibice pro šest hráčů. Následuje turnaj v Čennaí a pak už přesun do Melbourne na první grandslam sezóny. Blíží se to.

Berdychův životní rok
Leden: Doznívala kritika na Berdychův výkon ve finále DC ve Španělsku. Semifinále v Brisbane znehodnotil výpadek ve 2. kole Australian Open s Kazachem Koroljovem.
Únor: Dvě čtvrtfinále na americkém turné. Porážky s Gulbisem a Nadalem.
Březen: Suverénní výkon v 1. kole DC v Belgii a skvělé představení v Miami. Na Berdychově raketě zůstali Federer, Verdasco i Söderling. Lepší byl ve finále jen Roddick.
Duben: Antuková sezóna nezačala šťastně. V Římě se loučil ve 2. kole.
Květen: Tři vítězství na Světovém poháru dávají hodně sebevědomí před French Open.
Červen: Na Roland Garros uchvátil pěti výhrami, až v semifinále prohrává v pěti setech se Söderlingem.
Červenec: Forma graduje na trávě. Po skvělých výkonech odstranil ve Wimbledonu z cesty Federera i Djokoviče. Nadal je ale nad jeho síly. Na DC do Chile neletí kvůli potížím s břišním svalem. Po dvou letech se vrací do první světové desítky – je osmý.
Srpen: Nevyrovnané výkony na betonové tour. Mrzí hlavně těsná porážka s Federerem v Torontu. Přesto se posouvá na 7. místo světového žebříčku.
Září: Zlý měsíc. Výbuch v 1. kole US Open s Llodrou a dvě ztracené dvouhry při semifinále DC v Srbsku. Zvláště ta s Tipsarevičem...
Říjen: Prohrává jeden zápas za druhým s průměrnými soupeři, paradoxně poskočí na 6. příčku ratingu ATP.
Listopad: Na vysněný Turnaj mistrů v Londýně se přece jen kvalifikuje. Poráží tam Roddicka, ale končí už ve skupině.
Prosinec: Popáté získává Zlatého kanára pro nejlepšího českého tenistu.

Reklama