Hlavní obsah

Nadal zkritizoval olympijský výbor: MOV vydělává a na sportovce kašle

CURYCH

Světovou tenisovou jedničku Rafaela Nadala čeká v Curychu exhibiční utkání se světovou dvojkou Rogerem Federerem. Ale ještě před tím si neodpustil v rozhovoru pro Španělský rozhlas poměrně ostrou kritiku vedení profesionálního okruhu ATP a také Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Rafael Nadal se pustil do sportovních institucí.

Článek

Ačkoliv ATP zkrátila turnajový kalendář o dva týdny, zopakoval Nadal svoji nespokojenost s příliš dlouhou sezónou. „Takhle dlouhá sezóna zkracuje hráčům kariéru a to je velká chyba. Musí nastat nějaká zásadní změna. Jsme v zápřahu od 3. ledna do 30. listopadu, bez možnosti delšího odpočinku,“ řekl Nadal.

Podobně se nedávno vyjádřili i další špičkoví hráči jako Roger Federer či Novak Djokovič. Když už byl Nadal v ráži, nezůstalo jen u ATP, ale opřel se i do Mezinárodního olympijského výboru a zastal se sportovců z méně výdělečných sportovních odvětví.

„V Pekingu 2008 jsem vyhrál zlato a bylo to fantastické. Zároveň jsem se ale také podíval na situaci ostatních sportovců. My tenisté, stejně třeba jako basketbalisté, máme štěstí, že se našimi sporty dá vydělat hodně peněz. Mnoho sportovců ale takovou výhodu nemá a musí v každodenním životě tvrdě makat, aby si vůbec mohli splnit olympijský sen. Beru to jako nepsravedlnost. Myslím, že by tyto sportovce mělo vzít MOV více pod svá křídla, obzvlášť když víme, jak obrovské sumy vydělává,“ zastal se chudších kolegů nejlepší tenista světa.

Reklama