Hlavní obsah

Dřu více než ostatní, tvrdí nová jednička Heninová

PRAHA

Kdepak Serena Williamsová! Ani její sestra Venus. Americké sestry už ženskému tenisovému světu nějaký pátek nedominují. Dokonce ho ani nehrají, údajně pro zranění. Před koncem sezóny se o post světové jedničky perou dvě Belgičanky - Justine Heninová-Hardenneová, která v pondělí v čele žebříčku WTA nahradila krajanku Kim Clijstersovou.

Foto: ČTK

Justine Heninová-Hardenneová.

Článek

Z malé evropské země je ženská velmoc bílého sportu. "Jak je to jen možné? Proč Belgičanky?" ptají se fanoušci. "Pracují neskutečně tvrdě, proto jsou teď nejlepší," odpovídají odborníci. "Podívejte se na mě. Nejsem zrovna moc velká, příliš síly jsem dříve taky neměla, tak je přece jasné, že jsem musela makat o moc víc než ostatní. Jen tak jsem měla naději uspět," říká nová světová jednička měřící 167 centimetrů.

Mohlo se zdát, že na špici měla být už v průběhu roku. Vyhrála dva grandslamové turnaje - Rolland Garros v Paříži i US Open v New Yorku - a z obou finálových bitev odešla poražena Clijstersová. Přesto byla přítelkyně Australana Hewitta světovou jedničkou dříve.

"Asi to zní jako prachobyčejná fráze, ale já jsem v tenise opravdu vždy pracovala na sto procent jen proto, abych vyhrávala grandslamové turnaje a byla světovou jedničkou," pravila Heninová v neděli, když ve finále v Curychu smetla 6:0, 6:4 Jelenu Dokičovou a ocitla se na vrcholu. Dovedl ji na něj trenér Rodriguez, se kterým spolupracuje už nevídaně dlouho. Od svých 14 let.

A co na úspěch její krajanka Clijstersová? Vzkázala přes média, že Justine gratuluje, vše jí přeje a je ráda, že ji na čele vystřídala Belgičanka...

Je po kamarádství

Ovšem když se mezi nimi letos rozhořel boj o světový trůn, kamarádství skončilo. Poprvé vyplula vzájemná nevraživost na veřejnost naplno v červnu, když se Heninová nechala ve finále v San Diegu ošetřit a Clijstersová pak po porážce vznesla před novináři obvinění, že to udělala schválně, jen aby ji vyvedla z tempa. Otec Kim pak Justine nepřímo obvinil z dopingu a nevraživost byla na vrcholu.

"Zkrátka si nemůžeme být blízké," tvrdí dnes už klidně Heninová. V mezidobí však padlo na obě strany nepočítaně ostrých narážek. V bojích o první místo na světě asi není místo pro kamarádství, vždyť i mezi Serenou a Venus to skřípalo. Venus na úspěchy sestry i přes vehementní popírání žárlila. Také u nás doma si ještě jistě fanoušci vzpomenou na vzájemné slovní potyčky, které mezi sebou jeden čas vedly Jana Novotná s Helenou Sukovou.

Nová královna tenisu má v první řadě stylově báječný bekhend jednoruč. Hlavně ten obdivovali diváci při jejích osmi letošních turnajových vítězstvích (celkově jich v kariéře vyhrála čtrnáct). Vynikající je ovšem i její forhend.

Na turnaji v Curychu znamenitě servírovala

"A teď v Curychu mi šel báječně servis. Takhle jsem ještě nikdy v životě nepodávala. Je za tím hodně tvrdé dřiny. Ostatní údery mám již dobře zažité," opakuje slova o pracovitosti, na kterou je patřičně hrdá. Stejně jako na to, že se poté, co jí ve 12 letech zemřela matka na rakovinu, dokázala postarat o své tři sourozence. "Pořád vše musím dělat na sto procent."

Heninovou nemusí mrzet, že už v pondělí o první místo zase přijde a vrátí se na něj Clijstersová. To, že se stala třináctou světovou jedničkou v historii WTA, jí už nikdo nevezme. Stejně se na špici zřejmě zase brzy vrátí. A možná ne jen na týden.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík