Hlavní obsah

Kvitová vybojovala v Brisbane postup do finále! Dál jde Berdych i Štěpánek

BRISBANE

Tenistka Petra Kvitová si potřetí v kariéře zahraje o titul ve dvouhře na okruhu WTA. Dvacetiletá česká hráčka porazila v pátečním semifinále v Brisbane Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 6:4, 4:6 a 6:2 a v sobotním finále vyzve Němku Andreu Petkovicovou. K finále se blíží i Radek Štěpánek a Tomáš Berdych.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová porazila Anastasii Pavljučenkovou apostoupila v Brisbane do finále.

Článek

"Byl to těžký a dlouhý zápas. Anastasia hrála velmi dobře, ale já jsem nadšená, že jsem utkání zvládla a postoupila do finále," řekla Kvitová na dvorci po téměř dvouhodinovém boji.

Semifinále s Pavljučenkovovou začala Kvitová špatně. Sice vyhrála první game, ale pak ztratila čtyři v řadě a udělala šestnáct nevynucených chyb. Za stavu 1:4 si proto zavolala na poradu trenéra Davida Kotyzu. "Vůbec ti to neletí. Raketa je tvrdá, ty to rveš, hraješ na riziko a dlouhý. Vem si měkčí raketu," radil kouč na kurtu. Kvitová si jeho slova vzala k srdci, získala pět her v řadě a vyhrála první set 6:4. "Na začátku zápasu bývám pomalejší, ale pak to bylo lepší a lepší," řekla.

Druhou sadu ale Kvitová stejným poměrem ztratila a po hodině a půl boje začal rozhodující set. Semifinalistka Wimbledonu Kvitová v něm získala díky agresivní hře brejk na 3:1 a další přidala v posledním gamu. Při mečbolu zahrála Ruska smeč do autu.

Do finále postoupila Kvitová poprvé po roce a čtvrt. O titul hrála naposledy v Linci 2009, kde nestačila na Belgičanku Yaninu Wickmayerovou. Jediný vavřín Kvitová získala v ledu 2009 v Hobartu, kde ve finále porazila Ivetu Benešovou.

Štěpánek vyzve Söderlinga

Radek Štěpánek ve čtvrtfinále turnaje v Brisbane porazil sedmého nasazeného Floriana Mayera z Německa dvakrát 6:3 a v semifinále si zahraje o účast ve třetím finále za sebou. Dvaatřicetiletý tenista může v případě postupu do finále navázat na rok 2009, kdy v Brisbane v utkání o titul porazil Fernanda Verdaska, loni nestačil na Roddicka. "Úspěchy z minulých let mi tady dodávají sebevědomí. Všechno mi tady vyhovuje jak na kurtu, tak mimo něj," řekl český tenista webu ATP. "V posledních dvou letech jsem prodělal velmi tvrdou přípravu, hodně jsem pracoval a jsem rád, že se to odráží i na hře," dodal.

Jeho soupeřem bude první nasazený Robin Söderling ze Švédska. Druhou semifinálovou dvojici tvoří turnajová dvojka a obhájce titulu Andy Roddick a Jihoafričan Kevin Anderson.

Vydařený vstup do nové sezony prožívá také deblista Lukáš Dlouhý, který spolu s Australanem Paulem Hanleym porazil nejvýše nasazenou bělorusko-kanadskou dvojici Max Mirnyj, Daniel Nestor 6:4, 6:2 a zahraje si o devátý titul ve čtyřhře v kariéře.

Berdych je v Čennaí v semifinále

Daří se i Tomáši Berdychovi, který prošel v indickém Čennaí do semifinále. Nejvýše nasazený hráč dnes ve čtvrtfinále zdolal Slovince Blaže Kavčiče po problémech v druhé sadě dvakrát 6:3. Jeho příštím soupeřem bude Švýcar Stanislas Wawrinka, jenž porazil osmého nasazeného Robina Haase z Nizozemska.

Pětadvacetiletý Berdych získal bez problémů první set a i v druhém se zdálo, že má duel pod kontrolou. Finalista Wimbledonu pak ale zaváhal při servisu, který si dvakrát ztratil, a při dalším odvrátil brejkboly. I přes chvilkovou krizi ale zápas zvládl.

"Poslední gamy zápasu nebyly, jak bych si představoval, ale to je tenis. To je na něm krásné. Musíte bojovat do posledního míče. To jsem udělal a prošel jsem do semifinále," řekl Berdych v rozhovoru na dvorci.

Dvě výhry ho dělí od titulu, který naposledy získal v Mnichově 2009. "Budu se snažit, abyste mě mohli vidět vyhrát ještě dvakrát," slíbil Berdych indickým fanouškům, kteří si ho oblíbili.

Český tenista prochází turnajem bez ztráty setu. "Když to tak půjde dál, tak se zlobit nebudu," dodal před utkáním se Švýcarem Wawrinkou, s kterým má bilanci čtyř výher ze sedmi duelů.

Kavčiče, 112. hráče světa, Berdych porazil za hodinu a půl a vylepšil si bilanci s hráči mimo elitní stovku žebříčku ATP - vyhrál podvacáté za sebou.

Nadal utrpěl v Dauhá těžkou porážku od Davyděnka

Světový tenista číslo jedna Rafael Nadal utrpěl v Dauhá porážku 3:6 a 2:6 od Rusa Nikolaje Davyděnka a finále s Rogerem Federerem si nezahraje. Ruský tenista má naopak šanci obhájit loňský titul, s Federerem má ale hrozivou vzájemnou bilanci 2:14.

To na Nadala Davyděnko umí, už jej porazil pošesté z deseti soubojů. Španělovi dokonce mohl nadělit "kanára", za stavu 3:6 a 0:5 však Nadal předvedl několik svých výjimečných úderů a debakl zmírnil.

Nadal už se na turnaji trápil především v 2. kole se Slovákem Lukášem Lackem, s kterým prohrál druhý set 0:6. Sám si potom stěžoval na to, že v předchozích dnech měl horečku.

I přes značné vyčerpání ale pokračoval v úspěšném tažení jak v soutěži dvouhry, tak čtyřhry. Únava na něj zřejmě dolehla až dnes, a to ho ještě čeká deblové finále.

Pozici favorita splnil naopak Švýcar Federer, jenž zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3 a 7:6. V Dauhá může zopakovat tituly z let 2005 a 2006.

BRISBANE
Muži - dvouhra, čtvrtfinále:
Štěpánek (ČR) - Mayer (7-Něm.) 6:3, 6:3, Söderling (1-Švéd.) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2. Semifinálové dvojice: Söderling - Štěpánek, Roddick (USA) - Anderson (JAR).
Muži - čtyřhra, semifinále
Dlouhý, Hanley (3-ČR/Austr.) - Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) 6:4, 6:2.
Ženy - dvouhra, semifinále:
Petkovicová (Něm.) - Bartoliová (4-Fr.) 6:4, 6:2, Kvitová (ČR) - Pavljučenkovová (5-Rus.) 6:4, 4:6, 6:2.
ČENNAÍ
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (1-ČR) - Kavčič (Slovin.) 6:3, 6:3, Malisse (7-Belg.) - Phau (Něm.) 6:0, 6:2, Tipsarevič (6-Srb.) - Nišikori (Jap.) 6:4, 6:4.
AUCKLAND
Ženy (dotace 220.000 dolarů)Dvouhra - semifinále:
Arnová (Maď.) - Görgesová (4-Něm.) 7:6 (7:3), 6:3, Wickmayerová (2-Belg.) - Šuaj Pcheng (Čína) 3:6, 7:6 (7:3), 7:5.
DAUHÁ
Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (4-Rus.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Tsonga (3-Fr.) 6:3, 7:6 (7:2).
Čtyřhra - finále:
Nadal, M. López (3-Šp.) - Bracciali, Seppi (It.) 6:3, 7:6 (7:4).
HOPMAN CUP
Skupina B
Francie - Itálie 3:0
Mladenovicová - Schiavoneová 4:4 skreč, Mahut - Starace 6:3, 7:6 (7:2), Mladenovicová, Mahut - Schiavoneová, Starace bez boje.
USA - Velká Británie 2:1
Matteková-Sandsová - Robsonová 6:4, 6:2, Isner - A. Murray 4:6, 2:6, Matteková-Sandsová, Isner - Robsonová, A. Murray bez boje.
Konečná tabulka
1.USA3307:26
2.Francie3215:44
3.Itálie3123:62
4.Británie3033:60

Reklama