Hlavní obsah

Kvitová vyhrála turnaj v Brisbane, Berdych se do finále v Čennaí nedostal

Tenistka Petra Kvitová získala na okruhu WTA druhý titul. Dvacetiletá Češka v sobotu ve finále nenasazených hráček na turnaji v Brisbane porazila Němku Andreu Petkovicovou 6:1 a 6:3. Předtím Kvitová triumfovala v lednu 2009 v Hobartu. Do finále turnaje v indickém Čennaí se nepodařilo postoupit Tomáši Berdychovi, který v semifinále prohrál se Švýcarem Wawrinkou.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová.

Článek

Ve světovém žebříčku se česká tenistka posune na 28. pozici, což je její nejlepší umístění v kariéře. Dosud byla nejlépe devětadvacátá loni v červenci po účasti v semifinále Wimbledonu. "Hrála jsem výborně celý týden, jsem se svou hrou spokojená," řekla po utkání na dvorci Kvitová, jež vedle 280 bodů získala v Austrálii i prémii 37.000 dolarů.

Hned v úvodní hře Kvitová prolomila soupeřčino podání, po dalším brejku vedla už 4:1. Petkovicová bojovala, ale česká hráčka odvrátila všechny tři její brejkboly a první sadu vyhrála jednoznačně 6:1.

V druhém setu se německá tenistka držela do šestého gamu, v němž jí Kvitová znovu sebrala servis. Vyhráno ale ještě neměla, protože houževnatá Němka odpověděla snížením na 3:4, Kvitová si však triumf už nenechala vzít. Za hodinu a 11 minut proměnila mečbol.

V pátém vzájemném zápasu tenistek ze čtvrté desítky světového žebříčku tak potřetí uspěla Kvitová. "Hrála jsi skvěle celý týden i dnes a zasloužila sis zvítězit, takže gratuluji," prohlásila Petkovicová. Také třiadvacetiletá bosenská rodačka usilovala o druhý titul, předloni vyhrála turnaj v Bad Gasteinu.

Kvitová byla ve finále turnaje WTA potřetí, naposledy před dvěma lety v Linci nestačila na Belgičanku Yaninu Wickmayerovou. Jediný vavřín předtím získala v Hobartu, kde v utkání o titul porazila krajanku Ivetu Benešovou.

Berdych si v Čennaí o titul nezahraje

Český tenista Tomáš Berdych si na turnaji v Čennaí o titul nezahraje. První nasazený hráč prohrál v semifinále s loňským finalistou Stanislasem Wawrinkou ze Švýcarska 4:6 a 1:6.

Pětadvacetiletý Berdych před zápasem s Wawrinkou neztratil v Čennaí ani set. V duelu s 21. hráčem světového žebříčku a třetím nasazeným ale hned čtyřikrát přišel o vlastní servis, když dokázal odvrátit jediný brejkbol.

Švýcarský tenista si finále v Čennaí zahraje druhý rok po sobě. Loni Wawrinka prohrál s Chorvatem Marinem Čiličem, v neděli se utká se sedmým nasazeným Xavierem Malissem z Belgie. Ten v semifinále vyřadil turnajovou šestku Janka Tipsareviče po setech 3:6, 6:3 a 6:2.

Federer vyhrál potřetí v kariéře turnaj v Dauhá

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál potřetí v kariéře turnaj v Dauhá. Druhý hráč světového žebříčku ve finále porazil obhájce Nikolaje Davyděnka z Ruska 6:3, 6:4 a navázal na triumfy z let 2005 a 2006.

Federer prošel turnajem ke svému 67. titulu v kariéře bez ztráty setu a oplatil soupeři loňské semifinálové vyřazení. Naopak Davyděnko, který si v 17 vzájemných zápasech s Federerem připsal 15. porážku, prohrál ve finále první dvě sady v Dauhá.

Devětadvacetiletý Federer je prvním trojnásobným vítězem v historii turnaje. Dva triumfy mají na kontě Andy Murray (2008, 2009), Stefan Edberg (1994, 1995) a Petr Korda (1996, 1998). Naopak Davyděnko propásl šanci stát se prvním hráčem, který by dokázal na třech turnajích vyřadit jak Federera, tak světovou jedničku Rafaela Nadala.

BRISBANE
Ženy - dvouhra, finále
Kvitová (ČR) - Petkovicová (Něm.) 6:1, 6:3.
Ženy - čtyřhra, finále
Klejbanovová, Pavljučenkovová (Rus.) - Jansová, Rosolská (Pol.) 6:3, 7:5.
ČENNAÍ
Dvouhra - semifinále
Wawrinka (Švýc.) - Berdych (1-ČR) 6:4, 6:1, Malisse (7-Belg.) - Tipsarevič (6-Srb.) 3:6, 6:3, 6:2.
DAUHÁ
Dvouhra - finále
Federer (2-Švýc.) - Davyděnko (4-Rus.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner