Hlavní obsah

Federer zase hraje jako světová jednička. Agassi ale věří zničenému Nadalovi

Jak loni skončil, tak letos začal. Roger Federer na konci minulé sezóny jasně ovládl tenisový Turnaj mistrů a dominoval i na svém prvním letošním turnaji v katarském Dauhá. To jeho hlavní konkurent a světová jednička Rafael Nadal prožívá před prvním Grand Slamem sezóny mnohem komplikovanější období a hned od začátku sezóny zřejmě nebude mít obhajobou světového trůnu vůbec jednoduchou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Když budu takhle hrát, mám šanci být znovu jedničkou, myslí si Roger Federer .

Článek

Federer se sice na úvod turnaje trochu překvapivě trápil s nizozemským kvalifikantem Thomasem Schoorelem i krajanem Chiudinellim, ale zejména v semifinále proti Tsongovi a ve finále proti Davyděnkovi předváděl skvělý tenis.

„Celý týden jsem hlavně výborně podával, pokud budu takhle hrát dál, mám šanci znovu být světovou jedničkou,“ pochvaloval si Federer po zisku 67. titulu na okruhu ATP v kariéře, k němuž došel bez ztráty setu. „Hrál opravdu výborně. Znám ho dobře, sehráli jsme spolu mnoho zápasů a můžu říct, že tentokrát byl mimořádně rychlý. Nedal mi žádnou šanci,“ přitakával poražený finalista Nikolaj Davděnko.

Zcela opačné dojmy si z turnaje odnesl Rafael Nadal, který se kvůli chřipce od začátku trápil. Kupil na jeho poměry nevídané množství nevynucených chyb a jeho pohyb po kurtu měl do optimálních parametrů daleko. Světová jednička tak ve třetím kole dokonce dostala kanára od Slováka Lacka, následně musela tvrdě bojovat o postup do semifinále s Lotyšem Gulbisem, ale na Davyděnka v semifinále už neměla nárok.

Nadal: Možná mám poslední šanci

Na kurtu se Nadal trápil tak, že podle mnohých měl utkání raději vzdát a nechat svůj organismus odpočinout. „Chvíli jsem o skreči uvažoval, protože jsem neměl žádnou šanci ten zápas vyhrát. Ale není to hezké vůči divákům, turnaji i soupeři,“ vysvětloval rodák z Mallorky, který si zklamání ze semifinálové porážky vynahradil triumfem ve čtyřhře po boku krajana Lopéze.

Nadal moc touží letos triumfovat na Australian Open a završit tak zisk čtyř grandslamových titulů v řadě za sebou. Ale zdravotní problémy a Federerova rostoucí forma od začátku spolupráce s trenérem Anaconem se jeví být vážnou překážkou. „Ve skutečnosti mám teď možná jedinečnou šanci na zisk čtyř Grand Slamů v řadě ve svém životě,“ připustil Nadal.

Rafael Nadal cítí jedinečnou šanci na zisk čtyř Grand Slamů za sebou.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Teď se musí především dát zdravotně do pořádku, kvůli léčení si také prodloužil svůj pobyt v Kataru před odletem do Melbourne. „Zůstal jsem déle, abych se uzdravil před odletem. Cestování letadlem vám dost často přitíží. V Austrálii mi prozatím nic neuteče," hlásil španělský svalovec.

Podle bývalé světové jedničky Andre Agassiho však může Nadal triumfovat v australském vedru i přes zdravotní patálie. „Rafa ovládl minulou sezónu, po US Open si vzal zdravotní dovolenou, takže bude odpočatý a plný sebevědomí,“ řekl Agassi.

Čtyřiadvacetiletého Španěla už mnozí odepsali v roce 2009 poté, co měl tenista zánět obou kolen. Pak ale  dokázal vyhrát v následujícím roce French Open, Wimbledon i US Open. „Nadal ještě ani nedosáhl na svůj vrchol, pořád se ještě zlepšuje,“ upozornil Agassi.

Každopádně Nadal, který má na čele žebříčku před Federerem náskok přes 3000 bodů, určitě uhájí pozici světové jedničky i po Australian Open, kde obhajuje titul Federer. Nadal loni vypadl už ve čtvrtfinále, kde vzdal Andy Murraymu. Kritické období čeká na Španěla od dubna do začátku července, kdy na něho čekají obhajoby titulů v Monte Carlu, Římě, Madridu, Roland Garros a také ve Wimbledonu.

Reklama