Hlavní obsah

Berdych smetl v Melbourne Verdaska, o semifinále si zahraje s Djokovičem

Tenista Tomáš Berdych postoupil poprvé v kariéře do čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Český hráč udělal v osmifinále se Španělem Fernandem Verdaskem pouhých devět nevynucených chyb a i za pomoci jedenácti es porazil devátého nasazeného suverénně po setech 6:4, 6:2 a 6:3. Šestý nasazený Berdych si o semifinále zahraje proti Srbovi Novaku Djokovičovi, který rovněž v poklidu přešel přes Španěla Nicolase Almagra v poměru 6:3, 6:4 a 6:0.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Článek

Na začátku utkání si Berdych s Verdaskem navzájem prorazili podání, ale pak si servis drželi bez komplikací. Ve výměnách odzadu byl Berdych přesný i dostatečně trpělivý. První set mu ale věnoval Verdasco v desáté hře třemi dvojchybami. "Kdo neskáče, není Čech! Hop, hop, hop!" oslavovali fanoušci z 'Berdych Army'.

'Berdych Army' - australští fanoušci podporující českého tenistu nemohli chybět ani na zápase s Verdascem.foto: ČTK/AP/John Donegan

Španěl si v průběhu první sady nechal dvakrát ošetřovat pravou nohu, prodlužoval pauzy mezi gamy a po jejím skončení mu fyzioterapeut kotník obvázal.

Zklamaný Španěl Fernando Verdasco během zápasu s Tomášem Berdychem.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Důrazně hrající Berdych dalšímu průběhu utkání zcela dominoval. Hrál dlouhé a razantní míče a drtivý byl především jeho forhend. Jen minimálně chyboval a výborně returnoval. V druhé i třetí sadě Berdych shodně rychle odskočil do vedení 3:0, které už nepustil. Zápas ukončil po necelých dvou hodinách utkání esem.

I Djokovič prošel do čtvrtfinále bez obtíží

Ani Berdychův příští soupeř Djokovič se na kurtu dlouho nezdržel. V posledních dvou zápasech odehrál jen čtyři sety, neboť mu v 3. kole vzdal krajan Viktor Troicki. Největší rozruch v jednoznačném utkání s antukovým specialistou Almagrem vyvolala situace na začátku druhého setu, kdy dostal srbský hráč trestný fiftýn za nedovolené koučování ze strany Mariána Vajdy.

"Myslím, že to nebylo správné rozhodnutí. Po nepovedeném forhendu jsem se otočil ke své lóži a navázal oční kontakt, což jako hráč děláte vždycky," uvedl Djokovič, kterému navíc hrozí pokuta. "Pokud se rozhodčímu zdálo, že mi dává trenér signály, měl mi to nejprve říct a ne hned potrestat," zlobil se třetí hráč světa.

Na jeho výkon neměl incident žádný vliv a Srb svého soupeře smetl i pomocí 12 es. Šampión z roku 2008 v předchozích dvou ročnících vypadl vždy ve čtvrtfinále, ale teď si zakolísání nepřipouští. "Mám respekt k Federerovi, Nadalovi i dalším hráčům, ale už jsem je všechny porazil a vím, jak vypadají zápasy v této fázi velkých turnajů," dodal.

Peschkeová ve čtvrtfinále čtyřhry

Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou porazily izraelsko-čínskou dvojici Peerová - Šuaj Pcheng 6:2, 7:6 a postoupily do čtvrtfinále čtyřhry. Naopak Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou skončily po prohře s americkou dvojicí Bathanie Matteková-Sandsová a Meghann Shaughnessyová 5:7 a 3:6.

AUSTRALIAN OPEN 2011 - výsledky českých tenistů:
MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (6-ČR) - Verdasco (9-Šp.) 6:4, 6:2, 6:3.
ŽENY
Čtyřhra - 3. kolo:
Matteková-Sandsová, Shaugnessyová (9-USA) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (6-ČR) 7:5 6:3, Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Peerová, Šuaj Pcheng (14-Izr./Čína) 6:2 7:6 7:3, Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Görgesová, Raymondová (7-Něm./USA) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová, Marach (8-ČR/Rak.) - Lučičová, Tomic (Chor./Austr.) 7:6 (7:3), 6:3.
Junioři:
Dvouhry - 1. kolo:
Veselý (1-ČR) - Karlovskij (Rus.) 6:3, 6:3, Partl (SR) - Vrňák (16-ČR) 6:4, 6:4.
Juniorky - 1. kolo:
Allertová (ČR) - Ninomijaová (Jap.) 6:1, 6:2.
Další výsledky turnaje

Reklama