Hlavní obsah

Berdych neměl proti Djokovičovi šanci. Na Australian Open končí ve čtvrtfinále

MELBOURNE

Tažení tenisty Tomáše Berdycha grandslamovým Australian Open letos skončilo ve čtvrtfinále, v němž prohrál se světovou trojkou Novakem Djokovičem ze Srbska hladce 1:6, 6:7(5) a 1:6. Přesto Berdych dosáhl na nejlepší výsledek v Melbourne v kariéře a potvrdil, že mu šestá příčka na světě dál náleží právem. Poslední český zástupce v mužské dvouhře na Australian Open měl proti nasazené trojce šanci jen ve druhé sadě, jinak Srb utkání dominoval. Djokovič si o postup do finále zahraje s Rogerem Federerem.

Foto: Reuters

Tomáš Berdych bojuje o semifinále Autralian Open.

Článek

Český reprezentant letos poprvé nastoupil na centrkurtu Roda Lavera a jako by se ve velké aréně cítil nesvůj. Nejprve si stěžoval na pohyb zavěšené kamery, pak následovaly další menší protesty, což jen dokumentovalo Berdychovu psychickou nepohodu, z níž ho nedostala ani mohutně povzbuzující „Berdych Army“.

Třetí game úvodní sady sice začal Berdych prvním esem v utkání, ale pak přišla dvojchyba a první brejkboly soupeře, který hned na úvod sebral pětadvacetiletému Čechovi servis. A od té doby první sadě zcela dominoval. Djokovič se výborně pohyboval a skvěle returnoval Berdychův servis, který nebyl v první sadě tak účinný jako v předchozích zápasech.

Rodák z Valašského Meziříčí v první sadě hrál poměrně opatrně a v dlouhých výměnách od základní čáry neměl šanci. Nakonec prohrál servis podruhé a Djokovič vyhrál úvodní set hladce 6:1.

Hned na začátku druhého setu musel český hráč znovu čelit brejkbolům. Ale právě v té době jakoby se mu na chvíli vrátila forma z předchozích zápasů, začal skvěle servírovat, přitvrdil a zpřesnil údery a Djokovič měl najednou plno starostí. Srbského hráče navíc trochu rozhodily problémy s kontaktní čočkou a vzápětí si prohrál podání. Jenže velmi brzy si vzal ztracené podání zpět a druhá sada tak dospěla do tie-breaku.

V něm získal první minibrejk Djokovič, jenže Berdych dvěma esy a následným parádním křížným prohozem srovnal na 5:5. Pak po dlouhé výměně poslala teč pásky míček po Berdychově úderu do autu a nabídnutý setbol Djokovič s trochou štěstí využil.

Berdych se nechal na začátku třetí sady ošetřit, ale lékařský zásah zvrat v utkání nepřinesl. Český reprezentant ve třetí sadě dvakrát ztratil podání a Djokovič v pohodě dokráčel k vítězství 3:0.

Kvitová startuje v jednu v noci

Tenistka Petra Kvitová, která zůstává po vyřazení Tomáše Berdycha jedinou českou zástupkyní ve dvouhrách na Australian Open, bude hrát o postup do semifinále v aréně Roda Lavera. Její zápas proti druhé nasazené Věře Zvonarevové zahájí v jednu hodinu v noci celý středeční program.

Po nich nastoupí na centrkurt v dalších čtvrtfinálových bitvách Agnieszka Radwaňská proti Kim Clijstersové a Alexandr Dolgopolov proti Andymu Murraymu. Noční program pro diváky obstarají Rafael Nadal s Davidem Ferrerem.

Australian Open, čtvrtfinále:
Berdych - Djokovič 1:6, 6:7(5), 1:6on-line reportáž sledujte zde

Reklama

Související témata: