Hlavní obsah

S Berdychem to dovolená nebyla, odmítl Djokovič. Čecha zápas zklamal

MELBOURNE

Před Australian Open ho řada expertů odepisovala, nakonec se dokázal český tenista Tomáš Berdych probojovat do čtvrtfinále, kde však nestačil na Novaka Djokoviče. „Ale i tak je čtvrtfinále v Melbourne dobrým startem do sezóny. Před turnajem bylo právě čtvrtfinále mým hlavním cílem,“ řekl po porážce od třetího hráče světa Berdych.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Tomáš Berdych podává ruku Novaku Djokovičovi po porážce ve čtvrtfinále Australian Open.

Článek

Český hráč až do úterního zápasu procházel turnajem poměrně suverénně a pochvaloval si velmi dobrou formu. Proti favorizovanému Srbovi ji však nepotvrdil. Zejména v první a ve třetí sadě na Djokoviče neměl žádnou zbraň. Záblesk své top formy předvedl pouze ve druhém setu, který ale nakonec prohrál v tie-breaku.

„Z druhého setu jsem hodně zklamaný. Trochu jsem ho začal přehrávat, hrál jsem dobře, byl jsem dostatečně agresivní a najednou on začal dělat chyby. To mi dalo šanci získat brejk. Pak jsem ale prohrál tie-break, v němž měl trochu štěstí. Ale to prostě patří ke hře,“ vrátil se k utkání Berdych.

Tomáš Berdych bojuje o semifinále Autralian Open.foto: Reuters

„V ostatních dvou setech už ale soupeř dominoval. Hrál dnes velmi dobře,“ doplnil svěřenec Tomáše Krupy. Suverenita, s níž Djokovič ovládl první a poslední set, zaskočila i novináře na turnaji. Na tiskové konferenci pak dostal vítěz Australian Open z roku 2008 dotaz : „Co se stalo ve druhém setu? Měl jste tam nějaké problémy. Ale zbytek pro vás byla dovolená.“

Djokovič: Dal jsem mu šanci na návrat do zápasu

„No tohle nejsou správná slova k popisu zápasu. Pořád jsem musel bojovat o každý game. V první i třetí sadě jsem hrál opravdu dobře. Ve druhém také. Udělal jsem ale nějaké nevynucené chyby a dal jsem mu šanci na návrat do zápasu,“ odpověděl Djokovič.

Srbský tenista porazil Berdycha popáté v šesti vzájemných zápasech. Navázal tak na výhry v semifinále Davis Cupu a na Turnaji mistrů. „Hrál jsem proti třetímu hráči světa. Nemůžete ho porážet každý den. Snažil jsem se odvést svoje maximum, ale on byl prostě lepší. Pro mě to tady ale byly solidní dva týdny,“ pokračoval Berdych.

Podle něj je těžké předpovídat, jak si jeho přemožitel povede v semifinálovém souboji proti Rogeru Federerovi. „Roger hraje úplně jiný styl a podle mě má teď špičkovou formu. Novak ale hrál taky velmi dobře. Běhá ze strany na stranu, může se tu klouzat a dostane ke každému míči. Určitě to bude dobrý zápas,“ předpověděl český tenista.

Právě Djokovič Berdychovi a spol. loni zastavil cestu do finále Davisova poháru, v němž se čeští tenisté letos utkají v prvním kole v Ostravě s Kazachstánem. Letos se může semifinálový duel proti Srbům opakovat. „Nejdřív ale musíme porazit doma Kazachstán. O dalších soupeřích teď nikdo z nás nepřemýšlí,“ dodal Berdych.

Reklama

Související témata: