Hlavní obsah

Slovensko postaví proti Češkám tři zkušené tenistky a Čepelovou

BRATISLAVA

Trio zkušených slovenských tenistek Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková se spolu s mladou Janou Čepelovou postaví proti českému týmu v utkání prvního kola Fed Cupu. Nominaci ve středu v Bratislavě, kde se zápas o příštím víkendu odehraje před vyprodaným hledištěm, oznámil nehrající kapitán domácího výběru Matej Lipták.

Foto: REUTERS/Danny Moloshok

Slováci se budou spoléhat hlavně na Danielu Hantuchovou.

Článek

"Pro mě je to otevřený zápas. Každé utkání může dopadnout 50 na 50," řekl Lipták. Doplnil, že Slovenky se ve federálním derby soustředí na dvouhry. Češky se ve Fed Cupu se Slovenskem dosud utkaly třikrát a pokaždé zvítězily.

Lipták ocenil kvalitu soupeře, který má podle něj vyrovnanější tým. V něm se představí Lucie Šafářová, Petra Kvitová, Květa Peschkeová a Barbora Záhlavová-Strýcová. Lipták zná hlavně Kvitovou, kterou v minulosti téměř dva roky trénoval. "Vím, co se od ní dá čekat. Těžké stavy byly pro ni vždy výzvou," řekl o jedničce českého týmu.

Neúčast Ivety Benešové, která na Australian Open prošla do osmifinále, slovenský kapitán očekával. "Není to pro mě překvapením. Asi se jim moc neosvědčila jako týmová hráčka," poznamenal.

Nejvyšší umístění v žebříčku WTA ze slovenské čtveřice patří Hantuchové a Cibulkové. Ty v současnosti figurují těsně za první třicítkou nejlepších hráček světa. Slovenky však v poslední době podávají nevyrovnané výkony.

Cibulkové se sice na turnaji v Sydney podařilo uspět proti světové jedničce Caroline Wozniacké, ta jí však prohru minulý týden oplatila na Australian Open. Předtím Cibulková na turnaji v Brisbane hladce podlehla Kvitové. Hantuchová se zase donedávna zotavovala ze zranění achilovky. "Noha je v pořádku. Děláme na tom, aby forma byla lepší," uvedl Lipták.

Trio poměrně zkušených Slovenek doplní teprve sedmnáctiletá Čepelová, jež se v žebříčku WTA nachází v závěru první pětistovky. "Chci, aby získávala zkušenosti do budoucna," odůvodnil Lipták její nominaci.

Je vyprodáno 

Pořadatelům se podařilo prodat všech 4000 vstupenek. Z Česka má do Národního tenisového centra přijet 500 fanoušků, kteří tak naplno využili vyčleněnou kvótu lístků.

Hrát se bude na středně rychlém povrchu Latex-ite. Losování zápasů je na programu příští pátek, utkání začne v sobotu 5. února dvě hodiny po poledni. Vítěz bratislavského klání se v semifinále utká s lepším z dvojice Belgie - USA.

Češky se loni dostaly do semifinále Fed Cupu, Slovenky prestižní týmovou trofej získaly v roce 2002. Do elitní Světové skupiny se slovenský výběr po předchozích slabších výkonech vrátil po loňských vítězstvích nad Čínou a Srbskem.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori