Hlavní obsah

Djokovič roznesl Federera ve třech setech a je ve finále Australian Open

MELBOURNE

Pouhé tři sety stačily srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi k postupu do finále Australian Open. V semifinále překvapivě snadno porazil světovou dvojku Rogera Federera ze Švýcarska po setech 7:6, 7:5, a 6:4. První Číňankou ve finále grandslamu se stala Li Na, která otočila duel s Dánkou Caroline Wozniackou: odvrátila mečbol a nad světovou jedničkou zvítězila 3:6, 7:5, 6:3.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Novak Djokovič zvedá ruce nad hlavu po vítězství nad Rogerem Federerem v semifinále Australian Open.

Článek

Ve druhém semifinále dámské dvouhry nedala Kim Clijstersová šanci světové dvojce Věře Zvonarevové z Ruska, kterou porazila dvakrát 6:3. Bývalá světová jednička Clijstersová bude usilovat o svůj čtvrtý grandslamový titul a první mimo dvorce Flushing Meadows. Souboj s Li Na si zopakuje po dvou týdnech. Ve finále turnaje v Sydney tehdy prohrála ve dvou setech, přestože v tom prvním vedla už 5:0.

Kim Clijstersová se s Věrou Zvonarevovou dlouho nemazlila. foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Také ve čtvrtek otočila Li Na prakticky ztracený zápas. Wozniacká vedla v druhém setu 5:4 a při svém podání 40:30, ale agresivněji hrající Číňanka odvrátila hrozbu prohry vítězným forhendem. Za dvě a půl hodiny hry nakonec využila Li Na svůj první mečbol, při kterém Dánka poslala míč do autu.

"Jsem šťastná, že jsem první Číňankou v grandslamovém finále," řekla v rozhovoru na dvorci Li Na a s potěšením dodala: "Já jsem ale vždycky první." V roce 2004 vyhrála jako první Číňanka turnaj WTA v Kuang Čou, o dva roky později postoupila rovněž jako první zástupkyně své země do čtvrtfinále grandslamu (Wimbledon) a byla první v elitní dvacítce světového žebříčku.

Manželovo chrápání jí budilo 

V dobrém rozmaru divákům prozradila, proč měla pomalejší začátek souboje s Wozniackou. "Neměla jsem dobrou noc, víte, manžel chrápal a já se budila každou hodinu," rozesmála Li Na publikum a její muž a trenér Šan Ťiang v hledišti zčervenal. Vtipkovala i při otázce, jakou měla motivaci k obratu: "Prize money," řekla.

Li Na se raduje z postupu do finále.foto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

Li Na hrála na Australian Open semifinále už před rokem, kdy prohrála s pozdější vítězkou Serenou Williamsovou z USA ve dvou zkrácených hrách.

V juniorce plní roli turnajové jedničky český hráč Jiří Veselý. Po výhře nad Američanem Mitchellem Kruegerem dvakrát 6:2 postoupil do semifinále.

Australian Open 2011
MUŽI
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (3-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:3), 7:5, 6:4.
Čtyhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Butorac. Rojer (USA/Niz. Ant.) 6:3, 6:2, Bhúpathí, Paes (3-Ind.) - Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:3.
Junioři, dvouhra - čtvrtfinále:
Veselý (1-ČR) - Krueger (USA) 6:2, 6:2.
ŽENY
Dvouhra - semifinále:
Li Na (9-Čína) - Wozniacká (1-Dán.) 3:6, 7:5, 6:3, Clijstersová (3-Belg.) - Zvonarevová (2-Rus.) 6:3, 6:3.
Juniorky, čtyřhra - semifinále:
Hozumiová, Katová (Jap.) - Allertová, Fabíková (ČR) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: