Hlavní obsah

Federer po výprasku: Rozhodl špatný kraťas. Pak ho naštvali novináři

MELBOURNE

Roger Federer nevyužije vyřazení Rafaela Nadala k dalšímu grandslamovému titulu. Na Australian Open skončil jen o kolo později než španělský tenista, když na výborně hrajícího Novaka Djokoviče neuhrál ani set. „Určitě to je pro mě zklamání. Chtěl jsem tady popáté turnaj vyhrát. Ale dnes to nebylo možné,“ uznala světová dvojka po semifinálové porážce.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Zklamaný Roger Federer na tiskové konferenci po porážce od Djokoviče. Některé otázky novinářů se mu příliš nezamlouvaly.

Článek

Djokovič předvedl podobný výkon jako ve čtvrtfinále proti Berdychovi. Od základní čáry byl prakticky neprůstřelný, výborně se pohyboval a dokázal se soustředit na klíčové momenty zápasu. V prvním setu vyhrál tie-break a ve druhém si na poslední chvíli vzal zpět ztracené podání a sadu nakonec vyhrál 7:5.

Djokovič proměnil brejkbol poté, co Federer zahrál nečekaný a hodně nepovedený stopbal, který srbský tenista bez problémů doběhl a potrestal soupeřovo zaváhání vítězným úderem po lajně. Pak už se Federer nedokázal naplno vrátit do zápasu.

„Už začátek tohoto gamu nebyl z mé strany nejlepší. Pořád jsem dotahoval. Ten kraťas tomu nepřidal. Ale on se pohyboval tak skvěle ze strany na stranu, že jsem ho občas musel přinutit i běžet dopředu. V tomto případě to ale včas přečetl a zahrál pak skvěle. Pro zbytek zápasu to byl klíčový moment,“ připustil Federer.

Novak Djokovič zvedá ruce nad hlavu po vítězství nad Rogerem Federerem v semifinále Australian Open.foto: Reuters/Tim Wimborne

„Dnes se prostě nevyvíjely věci v můj prospěch, třeba jako při vzájemném utkání na US Open, kde to bylo přesně naopak. Teď kdykoliv jsem měl šanci, jsem buď já nezahrál nejlépe, nebo on zahrál skvěle,“ vysvětlil rodák z Basileje.

Co ode mě chcete slyšet? ptal se Federer

Přesně před třemi roky podlehl Federer Djokovičovi právě v semifinále Australian Open shodně 0:3 a svěřenec kouče Vajdy se nakonec radoval z prvního a dosud jediného grandslamového titulu. Srovnání s tři roky starým duelem však Federera spíše podráždila.

„Proč to srovnávat. To není dobrá otázka. Nevím, co vám mám říct. Co ode mě chcete slyšet? Myslím, že tohle je teď irelevantní,“ odpověděl čtyřnásobný vítěz Australian Open. V podobném duchu odpověděl i na dotaz, zda se bude dívat na finálový duel:

„To už je klasická otázka. Nevím, proč se o to staráte. Nemám teď žádné plány na příští dny. Ale pochybuji, že se budu dívat. Televizi si skoro nepouštím, když jsem na cestách s rodinou, takže...“

Roger Federer v klíčových okamžicích zápasu na Djokoviče nestačil.foto: Reuters/Daniel Munoz

To vítěz Novak Djokovič se těšil, jak si u televize vychutná semifinálový duel mezi Andym Murrayem a Davidem Ferrerem, ze kterého vzejde jeho finálový soupeř. „Už se těším, až se zítra budu dívat pěkně z postele a dám si k tomu popcorn. Oba to jsou skvělí hráči, jde o grandslamové finále a stát se může všechno,“ řekl Djokovič.

Ze skalpu bývalé světové jedničky měl pochopitelně velkou radost. „Jsem šťastný, že jsem předvedl svůj nejlepší tenis. Roger na mě vyvinul velký tlak. Musel jsem využít své šance. Ve druhém setu mě brejknul a za dvacet minut už jsem prohrával 2:5. Kdybych ten set prohrál, kdo ví, jak by se zápas vyvíjel dál,“ vrátil se Srb ke klíčovému momentu.

Když po zraněném Rafaelu Nadalovi skončil v turnaji i Roger Federer, prohlásil komentátor a bývalý fenomenální deblista Todd Woodbridge, že tito velikáni symbolicky předali pochodeň nové generaci tenistů. „To nás teda odepsal velmi rychle. Počkejme si šest měsíců. V poslední době prohrávám hodně málo zápasů. Loni jsem měl dobrou sezónu a čekám, že i tahle bude pro mě velmi úspěšná,“ dodal Švýcar.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články