Hlavní obsah

Čínská zeď vyhrává kvůli manželově kreditce

MELBOURNE

Když bylo Li Na osm let, zeptal se trenér jejích rodičů, zda by dceru místo badmintonu nechtěli poslat na tenis. Dvacet let poté je z ní první čínská finalistka grandslamového turnaje.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Čínská tenistka Li Na

Článek

Doma už v popularitě šlapala na paty basketbalistovi Houston Rockets Jao Mingovi, po melbournském semifinále se světovou jedničkou Caroline Wozniackou ji Číňané musí milovat. Li Na totiž Dánce utekla z mečbolu a v sobotu se pokusí porazit i Belgičanku Kim Clijstersovou.

Tu už ostatně letos udolala v generálce na Australian Open v Sydney. „Loni jste tu hrála semifinále, letos finále, co od vás můžeme čekat za rok?“ ptali se novináři v Melbourne. „Kdybych vyhrála už teď, tak příští rok nejspíš vynechám,“ rozesmála je Li Na.

Osmadvacetiletá Číňanka určitě nepatří k nudné armádě disciplinovaných žen, které se podřizují drilu asijských tréninkových center. Na hrudi má vytetovanou růži, proti krajankám je také mnohem víc extrovertní a mluví dobře anglicky. Před osmi lety s tenisem sekla, dřiny už měla dost, a tak šla studovat na univerzitu. O čtyři roky později však byla zpět a premiérově vyhrála turnaj WTA.

Ze svého kouče Ťiang Šana udělala manžela a sponzora. „Před semifinále hrozně chrápal, tak šel do koupelny. Ale omlouvá ho, že mi za vítězství půjčuje kreditku. Nakupování je můj velký koníček, musím si ho však poctivě odpracovat,“ vykládala Li Na, která za svou kariéru vydělala 3 a půl miliónu dolarů (asi 85 miliónů korun). Melbournská mise jí prozatím přihrála 1,1 mil. dolarů, což je pro jedenáctou tenistku světa o to příjemnější, že dvě třetiny prémií už nemusí odevzdávat národní federaci…

V Melbourne dostala Li Na příznačnou přezdívku Čínská zeď a prý se postará o to, aby jí dostála i proti Clijstersové: „Ona je strašně milá holka, ale na kurtu hrozná drsňačka. V Sydney jsem se na ni usmívala a najednou jsem prohrávala 0:5. Takhle to v sobotu určitě nepůjde…“

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori