Hlavní obsah

Murray nevěděl, že odvrací setbol, teď očekává "brutální" finále

MELBOURNE

Nepamatoval si dobře stav utkání, a tak ani nevěděl, že odvrátil setbol. Tahle nepozornost možná nakonec pomohla Andymu Murraymu k výhře nad Španělem Davidem Ferrerem a k postupu do finále Australian Open. V něm se Brit v neděli střetne s Novakem Djokovičem ze Srbska, s kterým kamarádí a často trénuje, a očekává "brutální" souboj.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Skotský tenista Andy Murray s vítězným gestem

Článek

Murray prohrál s Ferrerem první set a ve druhém čelil za stavu 4:5 setbolu soupeře. Za pomoci skvělého servisu situaci zvládl. Až po utkání vyšlo při rozhovoru s Jimem Courierem na dvorci najevo, že skotský rodák nevěděl, že mu hrozí ztráta druhého setu.

"Já jsem si v tu chvíli myslel, že je stav 4:3, a pak rozhodčí ohlásil 5:5," řekl Murray. "To se mi občas stává. Byl jsem tak zaujatý a soustředěný... Možná mi to i trošku pomohlo se z toho dostat, ale snad se to příště nestane," doufal Murray.

Po vyhrané zkrácené hře druhého setu Murray převzal iniciativu a hladce získal třetí sadu. "On ztratil rytmus hry a já začal hrát skvěle. Pak jsem trochu polevil, ale ke konci zápasu jsem zase dokázal zahrát dobře, i když to bylo náročné," řekl Murray.

Naposledy se s Djokovičem střetl před dvěma lety

Fanoušci v Británii měli o semifinále takový zájem, že zahltili internetový server BBC, který na moment vyřadili z provozu. Murray může ukončit téměř 75 let dlouhé čekání Velké Británie na vítězství v mužské dvouhře na grandslamu. Posledním vítězem byl Fred Perry, který v roce 1936 triumfoval ve Wimbledonu a US Open.

Ve finále se Murray v neděli postaví proti Djokovičovi, vítězi Australian Open z roku 2008. Vzájemnou bilanci vede Srb 4:3, ale poslední tři zápasy pokaždé vyhrál skotský tenista. "Už jsme spolu dlouho nehráli ostrý zápas, takže uvidíme," upozornil Murray, že se naposledy střetli téměř před dvěma lety v Miami.

Murray a Djokovič jsou kamarádi a poměrně často spolu na turnajích trénují. I v Melbourne si několikrát zahráli. "Nemáme před sebou žádná tenisová tajemství. Navzájem se známe, takže to bude těžký zápas. Brutální," uvedl Murray.

Reklama