Hlavní obsah

Tenista Veselý vyhrál finále juniorky a v Melbourne má double

Jiří Veselý vyhrál jako první český tenista juniorku grandslamového Australian Open. Sedmnáctiletý hráč prošel turnajem jako nejvýše nasazený bez ztráty setu a ve finále smetl Australana Luka Savilleho 6:0 a 6:3. Hráč Prostějova tím v Melbourne zkompletoval double, protože se Slovákem Filipem Horanským vyhráli už v pátek i finále čtyřhry. Dvouhru i čtyřhru na juniorském Australian Open naposledy opanoval Dán Kristian Pless před 12 lety.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Jiří Veselý s trofejí pro vítěze juniorky na Australian Open.

Článek

Veselý po triumfu v dvouhře popsal své pocity jako neuvěřitelné. "Je to něco, co si před turnajem neumíte představit, protože váš čeká šest zápasů proti nejlepším juniorům," řekl Veselý. "Ale myslím, že jsem hrál celý týden dobře, neztratil jsem set. Je to ohromné!"

Český junior vyhrál na Australian Open dvouhru vůbec poprvé. Veselý navázal na úspěchy juniorek: loni zde triumfovala Karolína Plíšková, Barbora Záhlavová-Strýcová se radovala dokonce dvakrát v letech 2002 a 2003. Posledním českým chlapeckým juniorským grandslamovým vítězem byl Dušan Lojda na newyorkském US Open 2006.

Umlčel domácí diváky

Příbramský rodák Veselý se celý turnaj opíral o výborný servis. Ve finále pustil soupeře jen k jedinému brejku a podával i rychlostí až 213 km/h. Navíc ukázal i pevné nervy a na centrkurtu Roda Lavera svým výkonem umlčel domácí fanoušky.

"Před začátkem jsem byl nervózní, protože jsem hrál poprvé na centrkurtu před australským publikem, což nebylo jednoduché," řekl Veselý. Na kurtu to na něm ale nebylo znát - první set vyhrál za půl hodiny a soupeři nadělil "kanára". Český talent pak sice prohrával na začátku druhého setu 1:3, ale zápas ukončil ziskem pěti her v řadě. Veselý na rozdíl od rok mladšího Savilleho mnohem méně chyboval.

Levou rukou hrající Veselý trénuje v Prostějově a občas si zahraje i s českou jedničkou Tomášem Berdychem. "Tomáš je i můj idol a je skvělé, že s ním můžu občas zatrénovat," řekl Veselý. V Melbourne měl navíc možnost si zatrénovat se Španělem Davidem Ferrerem, kterého "připravil" na vítězný zápas s Rafaelem Nadalem.

Do dvou tří let proniknout na ATP mezi světové hráče

Svěřenec otce Jiřího Veselého a Jaroslava Machovského si připsal největší úspěch kariéry. "Tohle vítězství mi dodá hodně sebevědomí do dalších turnajů. Grandslam je něco speciálního," řekl držitel zlata ze čtyřhry na loňské olympiádě mládeže.

Do dvou tří let by se chtěl Veselý dostat na okruhu ATP mezi světové hráče, což znamená přiblížit se elitní stovce. Aktuálně figuruje na 864. místě žebříčku. "Vím, že mám před sebou hodně tvrdé práce a dlouhou cestu. Člověk musí vydržet zdravotně v pořádku, trénovat každý den, ale začnu na tom dělat už letos," řekl Veselý.

Jednou by se chtěl prosadit jako třeba Berdych. "Každý chce být nejlepší na světě a já nejsem jiný," řekl Veselý, rovněž obdivovatel stylu Švýcara Rogera Federera. "Když mi bylo deset, tak jsem koukal v televizi, jak vyhrál poprvé Wimbledon, a od té doby ho sleduji. Obdivuji jeho hru a jednou bych chtěl být jako on," prozradil Veselý.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 24,7 miliónu dolarů):
Dvouhra juniorů - finále:
Veselý (1-ČR) - Saville (Austr.) 6:0, 6:3.
Dvouhra juniorek - finále:
Mestachová (2-Belg.) - Puigová (5-Portor.) 6:4, 6:2.
Čeští a čs. vítězové juniorské dvouhry na tenisových grandslamech:
1948 - Olga Míšková (Wimbledon),
1972 - Renata Tomanová (French Open),
1975 - Regina Maršíková (French Open),
1978 - Ivan Lendl (French Open a Wimbledon),
1978 - Hana Mandlíková (French Open),
1985 - Andrea Holíková (Wimbledon),
1989 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1990 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1991 - Karina Habšudová (US Open),
1992 - David Škoch (Wimbledon),
2002 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2003 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2006 - Dušan Lojda (US Open),
2010 - Karolína Plíšková (Australian Open),
2010 - Kristýna Plíšková (Wimbledon),
2011 - Jiří Veselý (Australian Open).

Reklama