Hlavní obsah

Do čtyř let bych se chtěl prosadit mezi seniorskou elitu, má jasno tenista Veselý

Petr MarekSport.czPrávo

V Melbourne prožil turnaj snů. Sedmnáctiletý český tenista Jiří Veselý vyhrál mezi juniory na Australian Open dvouhru i čtyřhru a už začíná pošilhávat po seniorské kategorii. „Letos bych se chtěl ve světovém žebříčku posunout k 300. místu, do dvou let bych rád do stovky,“ má jasno o svých plánech talentovaný hráč.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Jiří Veselý na juniorském Australian Open.

Článek

V Austrálii jste vyhrál dvouhru i debl. Už jste to stačil trochu vstřebat?

Jsou to pořád úžasné pocity. Vůbec jsem nepočítal s tím, že by to tak parádně mohlo dopadnout.

Teď už se ale začnete soustřeďovat na seniorský tenis, ne?

Je to tak. V juniorech chci odehrát už jen grandslamy.

Dušan Lojda vyhrál v roce 2006 juniorskou dvouhru na US Open, mezi muži ale jen paběrkuje. Nemáte obavy z podobného osudu?

Na kurt budu chodit jako neznámý hráč, soupeři nebudou mít respekt, tenis to bude úplně jiný. Doufám ale, že když budu tvrdě makat, půjde to rychle a budu slavit podobné úspěchy.

Za jak dlouho by to mělo přijít?

Aby člověk zářil mezi dospělými, musí být neskutečně našlapaný, ve skvělé formě. Nějaké prognózy jsou těžké. Ale myslím, že do čtyř let by se mi to mohlo podařit…

Jak by měly vaše první kroky mezi muži vypadat?

Letos bych se chtěl ve světovém žebříčku posunout k 300. místu, do dvou let bych rád do stovky. Nejdůležitější bude prokousat se od turnajů nejnižší kategorie, kde body naskakují pomalu, alespoň k challengerům, kde je posun znatelnější.

Do seniorského tenisu jste ale už nakoukl...

Můj první důležitý zápas byl s Lukášem Dlouhým. Výhrou nad ním jsem si připsal první bod do žebříčku ATP. Pak si cením turnaje v Rožnově, kde jsem prošel do semifinále a porazil třeba Pavla Šnobela. Byly to moje opravdu první profesionální krůčky.

V Melbourne jste měl možnost zatrénovat si i se semifinalistou Australian Open Španělem Ferrerem. Jaké to bylo?

Dělal jsem mu sparing partnera před jeho zápasem s Nadalem a určitě jste si všimli, že jsem ho rozehrál perfektně… Byla to obrovská škola. Moc jsem si to užil.

Jste už i v širší nominaci týmu pro Davisův pohár s Kazachstánem. Jak to vnímáte?

Slyším to poprvé od vás a mám z toho obrovskou radost. Dostat se tam a jednou třeba i pomoci tuto trofej vyhrát jsem si vždy přál. Snad za pár let budu stabilním členem sestavy.

Reklama