Hlavní obsah

Kvitová se Šafářovou válcovaly Slovenky. Češky ve Fed Cupu vedou 2:0

BRATISLAVA

Víkendový duel 1. kola Světové skupiny Fed Cupu mezi slovenskými a českými tenistkami v Bratislavě zatím vychází lépe Češkám, které vedou po sobotních úvodních dvouhrách 2:0. Schází už jen bodík a české tenistky si budou moci odškrtnout první položku na cestě k fedcupovým výšinám. Lucie Šafářová zničila domácí jedničku Danielu Hantuchovou, druhý bod přidala suverénní Petra Kvitová.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Lucie Šafářová získala první bod českého týmu v duelu s Danielou Hantuchovou.

Článek

Slovenský kapitán Matej Lipták jen zíral: „Obě Češky hrály agresivní nátlakový tenis, nic našim holkám nedovolily. U takového stylu je obtížné vyvarovat se chyb, jenže Lucie i Péťa jich udělaly jenom minimum…“

Šafářové se vyplatila trpělivost. Za stavu 4:5 přežila ošemetný game a pak už Hantuchové nechala jen jedinou hru. „Lucka v tréninku celý týden podávala stabilní výkony. Bylo pěkný vidět, jak její tenis graduje,“ potěšilo kapitána Petra Pálu.

Když do české náruče přistál po výhře Šafářové 7:5, 6:1 úvodní bodík, tak už věřil, že v sobotu se dočká i druhého přírůstku. „Věděl jsem, že Petra má formu, ale takovou? Myslel jsem, že bude hrát dobře, ale takhle bezchybně tedy ne,“ žasnul Lipták. „Petra na Dominiku vletěla jak nějaký vlak,“ pokyvoval hlavou Pála.

Kvitové se jako klíště drží forma, kterou si dovezla z Austrálie. Ve druhém setu zvládla krizové momenty s velkým přehledem a připsala si vítězství 6:2 a 6:3. „Bylo těžké se něčeho chytit. Petra hrála skvěle, dneska jsem na ni neměla,“ připustila i Cibulková.

Dvacetileté Češce psychicky pomohlo, že šla na kurt za stavu 1:0. Mohla být v klidu a držet se své hry. Když Cibulková zkoušela měnit rytmus, Kvitová rychle utnula výměnu svou razantní levačkou. „V lednu jsem v Brisbane Domču porazila, takže jsem věděla, co mám čekat,“ usmívala se Kvitová, která bude chtít v nedělním střetu týmových jedniček přidat i postupový třetí bod. „S Danielou jsem ještě nehrála, nechám si poradit i od Lucky,“ vykládala.

Slovenky sice neuhrály ani set, ale stále se upínají k naději. „Hantuchová má proti Kvitové víc zbraní, to samé Cibulková proti Šafářové. Obě můžou vyhrát. Ale i prohrát…,“ filozofoval Lipták. „Vést po prvním dnu 2:0, to je sen každýho kapitána. Je to sice klišé, ale ten třetí bod je nejtěžší udělat. Nejlepší by bylo, kdyby to zvládla už Petra,“ přeje si Pála.

Tenisový Fed Cup - 1. kolo (Bratislava)
SLOVENSKO - ČESKO 0:1 po první dvouhře
Daniela Hantuchová - Lucie Šafářová 5:7, 1:6on-line
Esa: 9:4. Dvojchyby: 2:1. Vítězné míče: 26:35. Využité brejkboly: 0/0 - 4/7. Nevynucené chyby: 28:15. Celkem získané míče: 48:69. Čas: 1:29 hod.
Dominika Cibulková - Petra Kvitová 2:6, 3:6on-line
Esa: 0:6. Dvojchyby: 0:2. Vítězné míče: 8:28. Využité brejkboly: 0/2 - 4/6. Nevynucené chyby: 27:30. Celkem získané míče: 43:65. Čas: 1:19 hod.
Zbylá utkání:
Hobart: Austrálie - Itálie 1:1
Grothová - Schiavoneová 6:7 (4:7), 6:3, 6:3, Stosurová - Pennettaová 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 4:6.
Antverpy: Belgie - USA 2:0
Wickmayerová - Matteková-Sandsová 6:1, 7:6 (8:6), Clijstersová - Oudinová 6:0, 6:4.
Moskva: Rusko - Francie 0:2
Kuzněcovová - Cornetová 6:3, 3:6, 4:6, Šarapovová - Razzanová 3:6, 4:6.

Reklama

Související témata: