Hlavní obsah

Federer by měl změnit hru, pokud chce porážet nejlepší, radí Sampras

PRAHA

Jak být zase nejlepší, ptá se možná sám sebe šestnáctinásobný grandlsamový šampión Roger Federer poté, co utrpěl v semifinále Australian Open drtivou porážku od Novaka Djokoviče. Fenomenální Švýcar se těšil na další grandlamové finále, ale to se nakonec nekonalo. Djokovič se nyní dotahuje v žebříčku na druhého Federera a pokud chce Švýcar hájit své pozice měl by trochu změnit svoji hru. Alespoň si to myslí bývalá světová jednička Pete Sampras.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Roger Federer by měl trochu změnit hru, míní Pete Sampras

Článek

Jeho bývalý mentor Paul Annacone nyní spolupracuje s Federerem, který se na konci minulé sezóny pod jeho vedením zlepšil. „Djokovič porazil Rogera hladce, což mě dost překvapilo. Pořád si ale myslím, že by mohl pár velkých turnajů vyhrát. Mluvil jsem s Paulem (Annaconem) a vím, že se chystají projít si pár věcí. Porážky ale k tenisu patří, on má nasazenou laťku hrozně vysoko, nemůžeme si myslet, že ji pořád udrží,“ uvedl Sampras.

Podle něj by měl Federer trochu zapracovat na hře na síti, což ale nejspíš bude nějaký čas trvat. Sám Sampras taktiku servis-volej mistrně ovládal. „Rád bych viděl Rogera častěji chodit na síť, ale jeho styl je především hrát výměny od základní čáry. Proti top hráčům by ale podle mě měl svoji hru trochu změnit,“ nabádá Federera.

„Ale skvělí hráči věří v sebe sama a svůj styl. Roger by podle mě styl servis-volej bral trochu jako svoji slabost. ´Wow, tohle mám teď hrát,´ říkal by nejspíš. Neříkám, že to musí dělat, ale proti nejlepším tenistům by měl nejspíš zkusit něco jiného. Špičkoví hráči ale bývají trochu paličatí. Řeknou si: Vyhrál jsem tolik turnajů, budu se držet toho, co umím. A když prohraju, tak prohraju,“ pokračoval Sampras.

Myslí si, že i když se Federer blíží třicítce, může se pořád zlepšova a vyhrátvat. „Už je sice trochu straší, ale je stále nažhavený. Když mně bylo 29 byl jsem vyhořelý a zničený. On je mnohem čerstvější,“ dodal americký tenista.

Reklama