Hlavní obsah

Kvitová válí dál, ve finále v Paříži porazila Clijstersovou

PAŘÍŽ

Česká tenistka Petra Kvitová porazila ve finále turnaje v Paříži Kim Clijstersovou z Belgie 6:4 a 6:3 a získala třetí turnajový titul v kariéře. Dvacetileté tenistce se podařilo nad Clijstersovou zvítězit poprvé v kariéře a pokračuje ve svém vítězném tažení v roce 2011. Kvitová zvítězila v šestnácti ze sedmnácti letošních zápasů a v novém vydání žebříčku bude figurovat na 14. místě.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Paříži

Článek

Kvitová byla před zápasem označovaná za outsiderku. Oba předchozí zápasy s belgickou tenistkou totiž jednoznačně prohrála. Finále ve francouzské metropoli si však podle svých slov hodlala užít. A podle toho také do zápasu vstoupila. Své slavnější sokyni totiž hned v úvodní hře prolomila servis. Clijstersová se sice postarala o rebrejk, ale Kvitová nakonec získala první set v poměru 6:4.

Druhé dějství mělo podobný průběh jako první a na jeho konci se mohla dvacetiletá Češka poprvé v kariéře radovat z vítězství nad Clijstersová, která se stane od pondělí znovu světovou jedničkou. Belgičanka o tom rozhodla právě na turnaji v Paříži, když ve čtvrtfinále porazila Australanku Dokičovou.

"Jsem nadšená nejenom z titulu, ale i díky tomu, že jsem porazila Kim, novou světovou jedničku," radovala se po utkání Kvitová. Hrála jsem dobře a doufám, že mi forma zůstane i do následujících turnajů," přeje si tenistka, která postoupí na 14. příčku v žebříčku.

Zklamaná tenistka Kim Clijstersová po prohře ve finále turnaje v Paříži.foto: Reuters/Regis Duvignau

"Chtěla bych tuhle trofej věnovat dědečkovi, který minulý týden zemřel," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení. "Hrála jsem pro tebe," vzkázala dvacetiletá hráčka Rudolfu Šromovi 'do nebe'. Přitom při příletu do francouzské metropole se jí o možném titulu ani nezdálo. Po fedcupové výhře nad Slovenskem se cítila unavená. "Ani v nejmenším jsem si nedokázala představit, že bych mohla vyhrát," přiznala.. "V prvním zápase jsem nebyla stoprocentní fyzicky, tenisově ani hlavou a byla jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla tenistka.

Kvitová nechtěla mluvit o tom, že by aktuálně hrála v životní formě. "To je těžké říci, protože nikdy nevíte, jak vysokou úroveň máte a jestli se tam dostanete. Včera, dnes i na Fed Cupu jsem jsem ale hrála neuvěřitelně a jsem za to moc ráda," uvedla Kvitová.

Vítězství v Paříži pro ni znamená  zisk třetího turnajového triumfu v kariéře. První získala v roce 2009 v Hobartu a druhý v letošním roce v Brisbane. Rodačka z Bílovce má v této sezóně neuvěřitelnou formu. Na okruhu WTA prohrála ze sedmnácti zápasů jediný.

PAŘÍŽ (tvrdý povrch, dotace 618 000 dolarů):
Finále
Kvitová (4-ČR) - Clijstersová (1-Bel.) 6:4, 6:3.
Výsledky dalších tenisových turnajů zde.

Reklama

Související témata: