Hlavní obsah

Navrátil: Rozdíly mezi hráči nedělám. Rozebírat Hernycha je zbytečný

Po losu zavládlo sborové nadšení. Doma proti tenistům Kazachstánu? To bude přece procházka. Jenže před týdnem šly na daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila mrákoty. Štěpánek odřekl kvůli chřipce, Hernych se nedohodl na finančních podmínkách startu a Berdych si v Dubaji přivodil svalové zranění.

Foto: Petr Horník, Právo

Nehrající kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil

Článek

Jak se vám spalo, když jste nevěděl, jak na tom týmová jednička je?

Moc zle. Spát jsem šel strašně pozdě a vstával hodně brzo. Netušil jsem, jestli Berďa bude hrát… Čekal jsem na ranní telefon od něj, a když mi řekl, že je připraven odehrát všechny tři dny, tak mi spadl kámen ze srdce. Loni udělal neskutečný krok dopředu. Rozdíl mezi ním a hráči Kazachstánu by měl být vidět.

Myslíte, že nejistota kolem tvorby týmu se může ještě nějak projevit?

Určitě se něco přenést mohlo. Kdyby Tomáš nehrál, tak nominovat dalšího hráče by bylo hrozně těžké. Hlavně ti kluci kromě Honzy Hájka a Lukáše Dlouhého nemají zkušenosti.

Čistě teoreticky. Kdyby Berdych nastoupit nemohl, byla by to pro vás horší situace než před loňským čtvrtfinále v Chile, kde jste se musel obejít bez dvou nejlepších hráčů?

Nesrovnatelně. Na první kolo před domácím publikem jsme se ohromně všichni těšili. A hrát to s klukama, kteří toho nemají moc za sebou, by bylo hodně obtížné a mohlo by je to svázat.

Štěpánek kromě toho, že je tahounem na kurtu, vždycky plnil i roli hecíře a baviče. Kdo po něm teď jeho part převzal?

Trošičku tu úlohu plní Dlouhý, který v kabině dělá srandičky. Ale napodobit Radka na kurtu a hlavně v šatně nejde. On má svůj specifickej humor, vždycky to s ním bylo fantastický. Teď se ale občas přidá i docent Kolář, kterej je taky výbornej. Pohoda tam, myslím, zase je.

Když jste byl Berdychovým koučem, říkal jste, jak si jako kapitán musíte dávat pozor, abyste péči o hráče při Davis Cupu dělil rovnoměrně. Změnilo se na tom něco?

Když tu není Radek, tak kapitán se zase musí postarat. Nedělám rozdíly mezi Dlouhým, Hájkem a Berdychem. Je tu s námi i junior Veselý, který do toho zapadá. Prostě nedělal jsem rozdíly a nikdy je dělat nebudu. Beru to tak, že body děláme jako tým a ne Tomáš, Radek nebo Honza.

O týmu se za vašeho kapitánství mluvilo vesměs v superlativech. Vyhráli jste baráž nad Federerovým Švýcarskem, předloni jste byli ve finále, loni v semifinále. Letos snad poprvé se v souvislosti s nominační aférou kolem Jana Hernycha může zdát, že něco skřípe…

Mě mrzí, že to takhle novináři berou, ale že i někteří lidi zapomněli, jak ty úspěchy vznikly. Najednou nemůže hrát Radek, pak se do toho zamotá Hernych. Určitě na tý pohodě se to odrazí… Ale hráči vědí, o co jde, a my se chceme dívat dopředu.

Hernycha jste měl v týmu v prvním kole v roce 2009 proti Francii. Překvapilo vás, že jste se tentokrát nedohodli na jeho startu kvůli financím?

Co se stalo, stalo se. Už to nechci komentovat. Máme těžký utkání. Rozebírat Hernycha je zbytečný.

Reklama

Související témata: