Hlavní obsah

Cesta bohatých Kazachů do Světové skupiny: Nový pas a dolary

OSTRAVA

V Rusku patřili ke druhé tenisové garnituře, v konkurenci Davyděnka, Južného nebo Andrejeva se jim nedávaly velké šance. Stačil však nový pas a z čistokrevných Rusů jsou hvězdy v Kazachstánu. Andrej Golubjov i Michail Kukuškin, rodáci z Volgogradské oblasti, mají nové cestovní doklady od roku 2008. Bratranec bývalé hvězdy Anny Kurnikovové Jevgenij Koroljov se zase narodil v Moskvě a za Kazachstán hraje týmovou soutěž od loňska.

Foto: Jaroslav Ožana

Tenisté Kazachstánu se chystají na duel s Českou repubublikou. Na snímku zleva jsou členové týmu Jurij Ščukin, Jevgenij Koroljov, Michail Kukuškin, nehrající kapitán Jegor Šaldunov, Andrej Golubjov.

Článek

„Ukazuje se, jak moc je ruská škola kvalitní. Neměli budoucnost a najednou jsou z nich hráči první stovky,“ připomněl český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Roli jistě sehrála i slušná finanční motivace. Za „přestup“ a zápasy pod modrou vlajkou se žlutým sluncem údajně tenisté inkasovali milión dolarů. Peníze, to ostatně pro Kazachy není problém. Poznali to i cyklista Roman Kreuziger nebo hokejista Lukáš Kašpar, kteří podepsali smlouvy s kluby z Astany.

"Jsme bohatá země"

„Jsme bohatá země. Když budeme chtít, koupíme si i toho vašeho Berdycha,“ pravila jedna z reportérek, jež s tenisty do Ostravy přijela.

Hrát za Kazachstán, to byla pro třiadvacetiletého Golubjova sázka na správnou kartu. „Hlavně jsem chtěl poznat Davis Cup. Jenže v roce 2008 by to šlo v Rusku možná tak za třetí tým… Takže jsem se rozhodl pro změnu,“ popisoval 43. hráč světa, který loni jako první tenista z Kazachstánu vyhrál turnaj ATP.

Své návyky ale měnit nemusel. Posledních osm let žije a trénuje v Itálii. „Když vylepší pohyb, bude z Andreje tenista světové desítky,“ myslí si jeho kouč Eric van Harpen. A stovky dětí v Kazachstánu, které začínají s tenisem, hned mají pořádný vzor. „Díky klukům, jako je Andrej, roste u nás nová generace,“ tvrdí daviscupový kapitán Jegor Šaldunov.

„Když si kazašský finanční magnát usmyslí, že dá milióny do tenisu, ukáže na tři dětičky a koupí jim špičkové trenéry, tak Kazachstán do deseti let hraje elitní skupinu Davis Cupu,“ řekl v roce 2008 šéf českého tenisu Ivo Kaderka. Jeho prognóza vyšla mnohem dřív, než možná sám čekal.

Reklama

Související témata: