Hlavní obsah

Berdych nezaváhal a srovnal daviscupový duel s Kazachstánem

OSTRAVA

Až do neděle bude v Ostravě o co hrát. Čeští tenisté vstupovali do utkání 1. kola Světové skupiny Davisova poháru proti Kazachstánu s vírou, že už po sobotní čtyřhře bude duel rozhodnutý. Zdravotním handicapem sužovaný Jan Hájek ale v úvodní dvouhře podlehl v pětisetové bitvě Andreji Golubjovovi a Tomáš Berdych místo potvrzení vedení musel proti Michailu Kukuškinovi smazávat ztrátu, což se mu před nepříznívý vývoj v první sadě podařilo.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych přijímá gratulace od členů českého daviscupového týmu po vítězství nad Kazachem Kukuškinem.

Článek

"Těžko hledám slova, vložil jsem do utkání svůj veškerý um. Škoda toho zranění, jsem přesvědčený, že jinak bych zápas vyhrál. Spodní část zad mě trápila už během týdne, problém se ale odrazil spíš v psychice. Fyzicky jsem na tom nebyl nejlépe až v posledních třech gamech," poznamenal Hájek v České televizi.

"Honz apředvedl dobrý výkon, bohužel to v těch pěti setech nedotáhl. To se stává. Na mě zůstala povinnost získat jeden bod a moc si cením toho, že se to povedlo. Bylo to náročné," ocenil Berdych výkon svého soupeře, od nějž jej v žebříčku ATP dělí 56 míst.

V sobotu je na programu zřejmě klíčová čtyřhra. Český nehrající kapitán do ní při losu nahlásil deblového specialistu Lukáše Dlouhého s juniorem Jiřím Veselý, ale je téměř jisté, že po boku Dlouhého nastoupí Berdych.

Jan Hájek v úvodní dvouhře utkání Davisova poháru ČR - Kazachstán. foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Hájek, který zastoupil nemocného Radka Štěpánka, po prohraném tiebreaku otočil skóre, vedl 2:1 na sety a měl našlápnuto k důležité úvodní výhře. Jenže pak ho potkaly velké komplikace. Ve třetí hře čtvrté sady se musel nechat ošetřit a od té doby ho omezovala bolest v zádech vystřelující do levé nohy. Dostal dokonce křeč do zadní části stehna.

"Nemohl jsem se při podání natáhnout, levou nohu jsem chtěl šetřit. Servíroval jsem ze země, takže můj servis začal ztrácet na razanci. V druhé půlce utkání mě to limitovalo," uvedl po zápase Hájek.

Přesto Golubjovovi statečně vzdoroval a za stavu 4:4 ve čtvrtém setu měl dokonce brejkbol. Šanci však nevyužil, prohrál následný tiebreak a v rozhodujícím dějství už tahal za kratší konec. "Klíč k úspěchu byl podle mě neproměněný brejkbol ve čtvrtém setu. Bylo to utkání o jednom dvou míčích," řekl Hájek.

Překvapení Berdych nepřipustil 

Berdych nastupoval v těžké pozici a v úvodní sadě se na kurtu hledal. Dvakrát musel obracet vývoj - nejprve za stavu 4:5 sebral soupeři servis a pak ve zkrácené hře málo vídanou sérií šesti fiftýnů po sobě otočil z 1:5 na 7:5.

Tím se česká jednička uklidnila a zbytek premiérového vzájemného souboje s Kukuškinem už s přehledem ovládla. V následných dvou setech Berdych povolil soupeři jen pět gamů.

"On se v prvním setu rozehrál k neuvěřitelnému výkonu, ale já mám mnohem více zkušeností z těžkých zápasů. To byl podle mě rozhodující zlom. On se někdy nechal rozhodit," řekl Berdych.

Čeští tenisté usilují o čtvrtý postup do čtvrtfinále po sobě. V předešlé sezóně vypadli v semifinále s pozdějším vítězem Srbskem a předloni dokráčeli až do finále, kde nestačili na favorizované Španěly.

1. kolo Světové skupiny Davisova poháru
Česko - Kazachstán 1:1 po prvním dnu
Hájek - Golubjov 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:1, 6:7 (4:7), 3:6on-line
Berdych - Kukuškin 7:6 (7:5), 6:2, 6:3on-line
Další výsledky 1. kola
Novi Sad: Srbsko - Indie 1:1
Troicki - Bopanna 6:3, 6:3, 5:7, 3:6, 6:3, Tipsarevič - Devvarman 5:7, 5:7, 6:7 (3:7).
Boras: Švédsko - Rusko 2:0
Söderling - Andrejev 6:3, 6:3, 6:1, J. Johansson - Gabašvili 6:3, 7:6 (7:4), 6:4.
Charleroi: Belgie - Španělsko 0:2
Malisse - Verdasco 4:6, 3:6, 1:6, Bemelmans - Nadal 2:6, 4:6, 2:6.
Záhřeb: Chorvatsko - Německo 1:1
Čilič - Mayer 4:6, 6:0, 4:6, 6:3, 6:1, Dodig - Kohlschreiber 4:6, 6:3, 6:4, 6:7 (6:8), 4:6.
Vídeň: Rakousko - Francie 0:2
Melzer - Chardy 5:7, 4:6, 5:7, Koubek - Simon 0:6, 2:6, 3:6.
Santiago: Chile - USA 0:1 po první dvouhře
Massu - Roddick 2:6, 6:4, 3:6, 4:6.
Buenos Aires: Argentina - Rumunsko 2:0
Nalbandian - Ungur 6:3, 6:2, 5:7, 6:4, Monaco - Hanescu 7:6 (7:5), 1:6, 6:1, 6:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články