Hlavní obsah

Kazachstán se postaral o senzaci. V Davis Cupu poslal Čechy do boje o záchranu

OSTRAVA

Místo boje ve čtvrtfinále čeká české tenisty v Davisově poháru baráž o záchranu mezi elitou. Tým nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž nečekaně v 1. kole Světové skupinu podlehl Kazachstánu 2:3 na zápasy. Češi po sobotní čtyřhře vedli 2:1, v nedělní první dvouhře ale Tomáš Berdych nenaplnil roli favorita a prohrál ve čtyřech setech s Andrejem Golubjovem. A Jan Hájek v rozhodující bitvě podlehl taktéž ve čtyřech setech Michailu Kukuškinovi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kazašský tenista Andrej Golubjov nad hlavami svých spoluhráčů po vyřazení českého týmu.

Článek

Češi vedli po sobotní čtyřhře, v níž Berdych spolu s Lukášem Dlouhým přehrál ve třech setech dvojici Koroljov,l Ščukin, 2:1 a chtěli rozhodnout hned v prvním nedělním zápase. Berdychovi se ale nepodařilo naplnit papírové předpoklady, podle kterých byl sedmý hráč světa v duelu s 43. hráčem světového žebříčku jasným favoritem.

Trápení už v prvním setu

Berdychovo trápení předznamenal hned úvodní game. Prostějovský tenista po třech chybách prohrál čistou hrou svůj první servis a od té chvíle se na kurtu hledal. Po páteční dvouhře a sobotním deblu působil unavenějším dojmem než odpočatý soupeř, převážně jen vracel míče na střed a za celý první set zaznamenal pouze šest vítězných míčů. Golujbov mu v šesté hře první sady dvěma dvojchybami daroval podání zpět, ale za stavu 5:5 po výborném stopvoleji opět prolomil Berdychův servis a nečekaně šel do vedení 1:0.

Gesto marnosti Tomáše Berdycha při utkání s Kazachem Andrejem Golubjovem.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Ani v druhém dějství nebylo na dvorci patrné, že je český hráč na žebříčku o 36 pozic výše. Opět ztratil podání a zdálo se, že Kazach míří za dvousetovým vedením. Berdych však zabojoval a na chvíli otočil vývoj zápasu. Při Golubjovově servisu odvrátil setbol, vyrovnal na 5:5 a v maratonském dvanáctém gamu unavil soupeře při podání natolik, že mu dvojchybou nabídl v pořadí šestý setbol, který už česká jednička proměnila.

Kazacha ale nepovedená koncovka druhé sady nijak nezdeptala. Dál držel nervózního Berdycha zkrátka a ve třetím setu opět překlopil průběh duelu na svou stranu. Stačil mu k tomu jeden brejk v sedmém gamu, kdy sice při Berdychově podání nevyužil vedení 40:0, ale čtvrtý brejkbol už díky povedenému returnu proměnil.

Ve čtvrtém setu domácí hráč podtrhl své trápení. Hned na úvod znovu přišel o servis, a protože nedokázal nijak pozměnit neúspěšnou taktiku, rozjetého Golubjova od překvapivého vyrovnání daviscupového duelu již nic nezastavilo.

Rozhodla třetí sada 

Hájek po páteční pětisetové prohře sice zažehnal problémy se zády, přesto se dostával do tempa pomaleji a od úvodu tahal za kratší konec. V šesté hře ještě dokázal hrozbu brejku zažehnat, ale za stavu 4:5 ho opět potkala slabší chvilka, kterou při setbolu podtrhl nevydařeným forhendem do sítě.

Ve druhé sadě začal Hájek hrát odvážněji, chodil na síť pro finální voleje a stále častěji dostával Kukuškina pod tlak. Herní vzestup korunoval v tiebreaku, ve kterém sérií vítězných míčů odskočil do vedení 4:0 a to už nepustil.

Zklamaný Jan Hájek po prohře s Kazachem Michailem Kukuškinem.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Třetí set byl zlomovým okamžikem celého utkání. Hájek na vítězné vlně z úspěšné koncovky tie-breaku ihned sebral soupeřův servis, získal náskok 3:0 a zdálo se, že vývoj zlomil. Jenže poté své podání prohrál a dramatickou sadu musela znovu rozseknout až zkrácená hra. Po ní mohl český hráč hořce litovat dvou neproměněných setbolů, hlavně toho za stavu 8:7, kdy měl výhodu servisu. Naopak Kazach svou druhou možnost využil.

Po prohrané třetí sadě se český tenista psychicky složil. Ztratil hned následný servis, a protože mu také viditelně ubývaly síly, bylo jasné, že na zvrat nemá. Nakonec mu Kukuškin uštědřil potupného "kanára" a mohl se spoluhráči začít slavit při premiéře ve Světové skupině nečekanou výhru na půdě předloňského finalisty Davisova poháru.

Vítěze ostravského duelu čeká Argentina, která vede 3:0 nad Rumunskem.

1. kolo Světové skupiny Davisova poháru
Česko - Kazachstán 2:3
Berdych - Golubjov 5:7, 7:5, 4:6, 2:6on-line
Esa: 8:15. Dvojchyby: 2:8. Vítězné míče: 37:90. Využité brejkboly: 3/11 - 6/15. Nevynucené chyby: 29:61. Celkem získané míče: 129:144. Čas: 3:30 hod.
Hájek - Kukuškin 4:6, 7:6 (7:4), 6:7 (8:10), 0:6on-line
Esa: 14:14. Dvojchyby: 1:0. Vítězné míče: 70:65. Využité brejkboly: 2/6 - 6/20. Nevynucené chyby: 58:36. Celkem získané míče: 123:149. Čas: 3:27 hod.

Reklama

Související témata: