Hlavní obsah

Federer se v červenci vrátí do švýcarského daviscupového týmu

INDIAN WELLS

Tenista Roger Federer se letos po roční odmlce vrátí do švýcarského daviscupového týmu. Aktuální druhý hráč světového žebříčku na svém webu uvedl, že nastoupí v červencovém utkání Světové skupiny II proti Portugalsku.

Článek

Pokud Švýcaři v utkání hraném od 8. do 10. července uspějí, postoupí do zářijové baráže o Světovou skupinu, které se zúčastní také český tým.

Federer naposledy reprezentoval v září roku 2009 v Itálii a pomohl Švýcarsku k udržení v elitní skupině. Loni však v Davis Cupu nestartoval a Švýcaři sestoupili po porážce v baráži s Kazachstánem, jenž minulý víkend v prvním kole Světové skupiny zdolal i český tým.

Parťákem mu bude Wawrinka

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer se v Portugalsku představí spolu se světovou čtrnáctkou Stanislasem Wawrinkou. Společně získali zlatou olympijskou medaili ve čtyřhře a do deblové soutěže jsou přihlášeni i na probíhajícím turnaji série Masters v Indian Wells.

Na něm by rád Federer nejen uhájil svou druhou pozici v žebříčku ATP, ale udělal také krok k návratu na trůn. "Je to jeden z mých cílů pro tento rok. Líbí se mi být světovou jedničkou, víc než dvojkou," řekl s úsměvem Federer, jehož loni podruhé v kariéře vystřídal v čele pořadí Španěl Rafael Nadal.

Letos jej porazil jen Djokovič 

Devětadvacetiletý Švýcar má letos velmi slušnou zápasovou bilanci 14:2, přičemž obě porážky utrpěl od Novaka Djokoviče. Srbský tenista ho porazil v semifinále Australian Open, které poté vyhrál, a ve finále turnaje v Dubaji.

"Mám za sebou dobrý, solidní start do sezóny," uvedl Federer, jenž zahájil rok vítězstvím na turnaji v Dauhá. "Hrál jsem dobře v Kataru, hrál jsem dobře v Austrálii a hrál jsem slušně v Dubaji. Ve finále proti Novakovi to nebylo dobré, ale takové porážky jsou součástí naší hry. Důležité je je rozebrat a jít dál," poznamenal rodák z Basileje.

Federer s Djokovičem by se měli v Indian Wells podle papírových předpokladů utkat v semifinále, přičemž vítěz zápasu bude světovou dvojkou. "Teď se mu daří, zatím hrál dobře. Bude zajímavé sledovat, jak bude hrát tady," poznamenal před očekávanou bitvou Federer.

Reklama