Hlavní obsah

Jedničkou po Paříži? Neporazitelný Djokovič chce dobýt trůn

PRAHA

U jména ve světovém žebříčku má sice číslici 2, od ledna ale na okruhu ATP není lepšího hráče, než je Novak Djokovič. Australian Open, turnaje v Dubaji i v Indian Wells mají letos v kolonce vítězů zapsány třiadvacetiletého Srba.

Foto: Petar Kujundzic , Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič letos ještě neprohrál.

Článek

Od loňského semifinále Davis Cupu nemůže řada českých tenisových fanoušků přijít Djokovičovi na jméno. Tehdy se usměvavý pohodář proměnil v zuřivého lamače raket, který se kvůli srbskému postupu snížil i k předstírání zranění. Výkony, jaké předvádí v posledních týdnech, ale přesvědčily i jeho dosavadní odpůrce: takhle hraje budoucí světová jednička. „Mým cílem je pokračovat ve výkonech, na jaké mám. S tím přijdou výsledky i posun v žebříčku,“ řekl Djokovič.

Náskok Rafaela Nadala na čele ratingu ATP je vskutku obří – takřka čtyři tisíce bodů. Jenže Djokovič loni a letos – to jsou, zdá se, dvě různé figury. Už na startujícím podniku v Miami by srbský hrdina mohl teoreticky umazat z deficitu, který má na Španěla, více než 1000 bodů. Loni totiž na Floridě nezvládl hned první kolo.

Rozhodne antuka?

Prubířským kamenem Djokovičových schopností však bude až antuková sezóna a turnaje v Monte Carlu, v Madridu a v Římě plus vrchol, jenž představuje grandslamové French Open. Loňský rok na drcených cihlách totiž Srbovi moc nevyšel, získal jen 945 bodů, zatímco Nadal vyhrál, co se dalo, a musí obhájit 5000 bodů. Když Djokovič dosáhne přibližně stejných výsledků jako jeho španělský rival, mohl by tenisový svět po Paříži přivítat nového krále…

Tak daleko se ovšem Srbovy myšlenky neubírají, před pár dny společně právě s Nadalem bavili diváky při exhibici v Bogotě. „První čtvrtka roku je skoro za mnou, ale sezóna se skládá z jedenácti měsíců. Chtěl bych být světovou jedničkou, ale všechno se může změnit jedním turnajem,“ plašil Djokovič prognózy.

V nedávné televizní reklamě dokázal díky trikovým záběrům hrát tenis na křídle letícího letadla, k postupu na vrchol světového žebříčku mu ale žádná kouzla nepomůžou. Ten si musí vydřít sám. Ale zdá se, že na to má.

Reklama

Související témata: