Hlavní obsah

Lendl Murrayho zkrotí. Už se nebude vztekat, myslí si Becker

LONDÝN

Ivan Lendl by byl jako trenér pro Andyho Murrayho dobrá volba. To si myslí bývalý tenista Boris Becker, který Lendla zažil jako soupeře. „Andymu by nepromíjel jeho dětinské záchvaty,“ řekl mimo jiné Becker o Lendlovi, který byl po celou svou kariéru znám svou profesionalitou, mentálni silou a disciplínou.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Britský tenista Andy Murray

Článek

„V jeho době na sobě nikdo nepracoval tolik jako Ivan. Není tajemstvím, že neměl tolik talentu jako například John McEnroe, ale všechno dokázal vyvážit neuvěřitelnou disciplínou, tvrdou prací a odhodlaností. A totéž by vyžadoval od Andyho,“ je přesvědčen bývalý německý hráč, který dokázal třikrát zvítězit na travnatém Wimbledonu.

Zleva John McEnroe a Ivan Lendl po exhibičním zápase.foto: Reuters/Mike Segar

Murray odstartoval sezónu finálovou účastí na Australian Open, kde podlehl Novaku Djokovičovi ze Srbska ve třech setech. Pak se ale začal trápit. Na třech turnajích v řadě se pátý hráč žebříčku nedokázal prokousat přes první zápas turnaje a navíc neuhrál ani jeden set. Se svou nabídkou na trénování přispěchal rodilý Čech Lendl.

Lendl prvním opravdovým profesionálem

Současný občan Spojených států amerických dokázal ve své kariéře získat osm grandslamových titulů a na pozici světové jedničky vydržel dlouhých 270 týdnů. Své úspěchy si musel vydřít. „Ivan byl opravdový moderní profesionál. Jeden z prvních, kteří brali vážně diety a cvičení. Byl natolik oddaný tenisu, že začal vítězit,“ připomněl Becker, že v prvních čtyřech grandslamových finále nedokázal Lendl slavit vítězství. „Takže si nemyslím, že by Andymu promíjel jeho dětinské záchvaty,“ dodal na adresu Skota.

Andyho Murrayho chytají na kurtu dětinské záchvaty.foto: Reuters/Suzanne Plunkett

Becker se také domnívá, že by se třiadvacetiletý Murray choval k jedné z největších legend tenisu s pokorou. Narozdíl od svých předchozích trenérů. „Opravdu si nedovedu představit, že by Andy na Ivana křičel. Podobně, jak to dělal svým předešlým trenérům. Trénování s Ivanem by pro Andyho mohlo být pořádným budíčkem,“ myslí si Němec.

„Skutečně doufám, že Andy přijme (Lendlovu) nabídku, a že mu (Lendl) pomůže. Andy je momentálně v krizi a to vyžaduje změnu. Z toho, jak jsem zažil Ivana jako hráče, usuzuji, že by Andymu pomohl,“ dodal Becker.

Reklama