Hlavní obsah

Berdych postoupil na turnaji v Miami do čtvrtfinále, čeká jej Nadal

MIAMI

Tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji série Masters v Miami už do čtvrtfinále a přiblížil se k obhajobě loňské finálové účasti. Český hráč dnes potvrdil roli nasazené sedmičky a v osmifinále přerušeném skoro na dvě hodiny deštěm porazil Němce Floriana Mayera po setech 6:3, 2:6 a 7:6. V boji o semifinále Berdych narazí na světovou jedničku Rafaela Nadala.

Foto: Jumana El Heloueh , Reuters

Tomáš Berdych

Článek

K zisku prvního setu v utkání s Mayerem stačil Berdychovi jeden brejk v osmé hře, který vzápětí při svém podání potvrdil, i když s malými problémy. Pak tenisty vyhnal do šaten déšť. Po pauze se Berdych nemohl dostat do tempa a druhý set ztratil.

V rozhodující třetí sadě si oba hráči drželi podání a ani jeden z nich nepustil soupeře byť k jedinému brejkbolu. V tie-breaku měl více odvahy český tenista a využil hned první mečbol, při kterém zahrál 39. hráč světa Mayer míč do sítě.

"Florian se za poslední dobu hodně zlepšil a bylo to velmi vyrovnané. Jeden z nás musel ale vyhrát a já byl tím šťastnějším. V tie-breaku jsem zahrál výborné míče, což rozhodlo," řekl Berdych divákům po utkání dlouhém téměř dvě a půl hodiny.

Berdych si v letošní sezoně zahraje ze sedmi turnajů ve čtvrtfinále již pošesté. Do semifinále se ale dostal zatím jen dvakrát a o titul letos ještě nebojoval.

V Miami ho čeká těžká překážka v podobě Nadala, jehož sice v úvodu kariéry třikrát porazil, od vítězství v Madridu v roce 2006 s ním ale prohrál 19 setů v řadě.

"Je to vždycky těžký zápas," řekl nicméně čtyřiadvacetiletý Nadal o blížícím se duelu s o rok starším Berdychem, s nímž má příznivou zápasovou bilanci 9:3. "Známe se dobře, už jsme spolu hráli mnohokrát. Vím, že když budu předvádět svůj nejlepší tenis, budu mít proti němu šanci. Dokáže hrát hodně dobře a budu si muset dávat pozor při svém servisu a čekat na šanci při returnu," dodal Španěl.

Do čtvrtfinále postoupil bez problémů také nejlepší hráč dosavadního průběhu sezony Novak Djokovič. Vítěz Australian Open zdolal 6:2, 6:3 svého kolegu ze srbského daviscupového týmu Viktora Troického a připsal si 21. úspěšně zvládnutý zápas v roce. Prožívá tak nejlepší start do sezony od dob Ivana Lendla, jenž zahájil rok 1986 pětadvaceti vítězstvími.

Problémy neměl ani třetí nasazený Roger Federer ze Švýcarska, jenž v utkání, které kvůli časovému skluzu způsobenému deštěm skončilo půldruhé hodiny po půlnoci místního času, deklasoval za 52 minut 6:3, 6:1 Belgičana Oliviera Rochuse.

Mardy Fish vyřadil v osmifinále po výhře 7:5 a 7:6 Argentince Juana Martína del Potra a stane se tak poprvé v kariéře americkou jedničkou na žebříčku. "Myslím, že to je něco, o čem budu vyprávět svým dětem," uvedl devětadvacetiletý Fish, který v novém vydání předstihne Andyho Roddicka, jenž v Miami nezopakuje loňské vítězství.

V osmifinále ženské části turnaje se podařil málo vídaný comeback Belgičance Kim Clijstersové, jež vyřadila Srbku Anu Ivanovičovou přesto, že ve třetím setu prohrávala 1:5 a 0:40. Clijstersová vyhrála 7:6, 3:6, 7:6 a může stále snít o obhajobě loňského titulu.

"Měli byste vidět mou raketu," naznačila s hořkým úsměvem Ivanovičová, jak si vybila zlost po ztraceném vítězství. "Trochu jsem i plakala, ale pak jsem se uklidnila. Myslím, že jsem neudělala žádné velké chyby. Měla jsem šance, ale ona hrála velmi dobře," uvedla Srbka, jež neproměnila celkem pět mečbolů.

Ani ve čtvrtfinále se nezastavila pouť Němky Andrey Petkovicové, jež po světové jedničce Carolině Woziacké porazila 2:6, 6:2, 6:4 šestku žebříčku Jelenu Jankovičovou ze Srbska. V boji o semifinále se jednadvacátá nasazená hráčka utká s Ruskou Marií Šarapovovou, která udolala až po třech a půl hodinách 3:6, 7:6, 7:6 Rumunku Alexandru Dulgheruovou.

MIAMI (tvrdý povrch):
Muži, dvouhra - 3. kolo:
Dolgopolov (21-Ukr.) - Tsonga (15-Fr.) 6:7 (2:7), 6:4, 7:5.
Muži, dvouhra - 4. kolo:
Berdych (7-ČR) - Mayer (Něm.) 6:3, 2:6, 7:6 (7:4), Ferrer (6-Šp.) - Granollers (Šp.) 6:1, 6:2, Fish (14-USA) - Del Potro (Arg.) 7:5, 7:6 (7:5), Anderson (JAR) - Isner (30-USA) 6:3, 7:6 (7:4), Nadal (1-Šp.) - Dolgopolov (21-Ukr.) 6:1, 6:2, Djokovič (2-Srb.) - Troicki (16-Srb.) 6:3, 6:2, Federer (3-Švýc.) - O. Rochus (Belg.) 6:3, 6:1, Simon (25-Fr.) - Tipsarevič (Srb.) 4:6, 7:6 (7:3), 6:2.
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Clijstersová (2-Belg.) - Ivanovičová (19-Srb.) 7:6 (7:4), 3:6, 7:6 (7:5).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články