Hlavní obsah

Berdych chce v Miami na Nadala vytáhnout svůj nejlepší tenis

Tenista Tomáš Berdych má v cestě za obhajobou finálové účasti na turnaji v Miami "snadnější" překážky za sebou. V osmifinále si vybojoval výhrou nad Němcem Florianem Mayerem účast ve čtvrtfinále, a pokud chce zopakovat loňskou jízdu, tak nyní musí porazit světové eso - Španěla Rafaela Nadala.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych na turnaji v Miami

Článek

"Nadal je první hráč světa, na něj člověk musí vytáhnout to nejlepší, co umí, a doufat, že nebude mít úplně nejlepší den. Šance pak může přijít," řekl pětadvacetiletý Berdych Radiožurnálu. "Na utkání s Rafou se nesmírně těším. Budu se snažit předvést to nejlepší, co budu moct, a uvidíme, jak to půjde," dodal tenista.

S Nadalem prohrál Berdych devět z dvanácti vzájemných soutěžních zápasů a osm v řadě. Letos se s levou rukou hrajícím rodákem z Mallorky střetl na exhibici v Abú Zabí a odešel poražen dvakrát 4:6. Loni mu mimo jiné podlehl ve finále Wimbledonu. Naposledy dokázal Nadala porazit před téměř pěti lety na turnaji v Madridu.

Ač má Španěl s českým hráčem pozitivní bilanci, neočekával lehký zápas. "Známe se moc dobře a vím, že když budu hrát svůj nejlepší tenis, tak budu mít šanci. Ale on umí hrát výborně. Musím hrát solidně a čekat na svoji šanci," řekl Nadal.

Pokud porazí Nadala, narazí asi na Federera

Pokud Berdych zvládne přejít přes Nadala, nejspíše by v semifinále hrál s někdejší světovou jedničkou Rogerem Federerem. Švýcara loni na Floridě porazil, když v utkání odvrátil mečbol, a i díky tomu pak prožil životní sezonu. Berdych se ale tak dopředu nedívá. "Nemá to cenu. Vždycky je nejdůležitější ten daný soupeř, který mě čeká další den, a nemůžu se dívat, kdo, kdy a jak může vyhrát," konstatoval český tenista.

Berdych vyhrál v Miami tři zápasy s papírově slabšími soupeři, ale dvakrát musel hrát třísetový zápas. Splnil tedy povinnost, musel se ale hodně snažit. "Pro mě je tahle pozice o to těžší, že musím potvrzovat svoje postavení, a s těmito hráči je to vždycky těžké a vyrovnané utkání," řekl Berdych k předchozím zápasům.

Hodně vypjatý byl souboj s Němcem Florianem Mayerem, který Berdych rozhodl až v tie-breaku třetí sady v poměru 7:4. "Bylo to nesmírně těžký utkání a jsem rád, že se mi to podařilo vybojovat. Jsem rád, že jsem vypjatou situaci takhle zvládl," řekl Berdych.

Do úzkých se Berdych dostal za stavu 5:6 ve třetí sadě při svém podání. Soupeři sice nepovolil ani jeden mečbol, ale v gamu byla čtyřikrát shoda a teprve pak sedmý hráč světa Berdych uspěl. "A v tie-breaku jsem pak zahrál lépe," řekl Berdych.

Reklama

Související témata: