Hlavní obsah

Pála oznámil nominaci na semifinále Fed Cupu a doufá, že vítěznou

PRAHA

Tenistky Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a po dvou letech opět i Iveta Benešová se pokusí vybojovat postup do finále Fed Cupu. Nominaci na semifinále proti favorizované Belgii dnes oznámil kapitán Petr Pála. Zápas se odehraje 16. a 17. dubna v Charleroi.

Článek

"Věřím, že to bude dobrá sestava, abychom nejen potrápili Belgii, ale i postoupili," uvedl Pála na profilu českého fedcupového týmu na sociální síti Facebook. Tenistky jsou potřetí za sebou v semifinále soutěže, ale loni ani předloni do finále nepostoupily. "S touhle sestavou se pokusíme do semifinále prorazit," vyhlásil Pála odhodlaně.

Jednoduché to ale jeho svěřenkyně mít nebudou. V sestavě Belgie by neměla chybět světová dvojka a vítězka lednového Australian Open Kim Clijstersová, kterou doplní Yanina Wickmayerová, v současné době dvacátá hráčka žebříčku WTA.

"Belgičanky jsou určitě favoritkami. Mají nejlepší hráčku současnosti Clijstersovou a Wickmayerovou, takže to bude moc těžký, ale naše hráčky umí porazit soupeřku z dvacítky a tým je dostatečně silný, aby přes Belgii prošel," věřil Pála.

Clijstersová chce do dvou let skončit s tenisem a za jeden z cílů si dala výhru ve Fed Cupu, přičemž před deseti lety už jednou tuto trofej získala. "Už dlouho hrát nebudu a tohle bych opravdu ještě jednou chtěla dokázat," řekla tenistka pro fedcup.com. České hráčky ale nepodceňuje. "Bude to těžké. Kvitová a Šafářová jsou nebezpečné, obě hrají levou rukou. Musíme hrát s Yaninou náš nejlepší tenis," uvedla Belgičanka.

Jedničkou pravděpodobně Kvitová

Český kapitán sledoval své hráčky na turnajích v Indian Wells a Miami. "Holky hrály velice slušně," řekl Pála. Jedničkou by měla být Kvitová, která letos porazila cestou za titulem v Paříži Clijstersovou i Wickmayerovou. "Je dobré vědět, že je může porazit, a třeba Wickamyerovou porazila poprvé. Ukázala, že to není bez šance," řekl Pála.

Jedinou změnou v sestavě oproti prvnímu kolu je nominace Benešové místo Květy Peschkeové. Důvodem je fakt, že Benešová tvoří úspěšnou deblovou dvojici se Záhlavovou-Strýcovou a hraje dobře i dvouhru. "Nečekala to a byla ráda," popsal Pála reakci tenistky: "Doufám, že zahraje dobře jako třeba v Izraeli. Letos hraje velice solidně dvouhru a s Bárou dobře i debla," vysvětlil Pála své rozhodnutí.

Benešová byla ve fedcupovém týmu naposledy předloni v semifinále proti Američankám. Spolu s Peschkeovou tehdy vedly v závěrečné čtyřhře 6:2, 5:2 a měly mečbol, který by Češky posunul poprvé po 21 letech do finále. S Liezel Huberovou a Bethanií Mattekovou-Sandsovou ovšem nakonec zápas prohrály.

V jediném dosavadním vzájemném duelu v roce 1989 Belgie prohrála s tehdejším československým výběrem v prvním kole v Tokiu všechny tři zápasy.

Reklama

Související témata: