Hlavní obsah

Djokoviče nezastavil ve finále v Miami ani Nadal, Srb je dál neporažen

Srbský tenista Novak Djokovič zůstává v této sezóně stále neporažený. Druhý hráč světa porazil v nedělním finále turnaje série Masters v Miami světovou jedničku Španěla Rafaela Nadala v třísetovém dramatu 4:6, 6:3 a 7:6 a letos si na konto připsal již čtyřiadvacátý vítězný zápas za sebou.

Foto: Andrew Innerarity, Právo

Vítězné gesto Novaka Djokoviče po výhře nad Rafaelem Nadalem v Miami.

Článek

"Tohle byl jeden z nejlepších finálových zápasů, které jsem hrál," řekl Djokovič, který tak po grandslamovém Australian Open, Dubaji a Indian Wells už získal čtvrtý titul v tomto roce. Z kurtu tak odešel od ledna už čtyřiadvacetkrát jako vítěz a jedna výhra ho dělí od vyrovnání šňůry Ivana Lendla. Od nejlepšího úvodu roku za posledních 30 let dělí Srba ještě 15 kroků, v roce 1984 vyhrál John McEnroe 39 zápasů.

"Nejsem neporazitelný. Nemyslím si, že bych nemohl prohrát, ale na kurtu si věřím, moje sebevědomí je obrovské a cítím, že hraji životní tenis," uvedl Djokovič.

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z vítězství nad Rafaelem Nadalem ve finále v Miami.foto: Reuters/Joe Skipper

Nadal prohrál s Djokovičem finále předchozího turnaje v Indian Wells a i tentokrát získal první set. Djokovič sice začal čistou hrou, ale pak Nadal vyhrál pět gamů v řadě, protože držel míč trpělivěji ve hře a tlačil se do bekhendu soupeře. Srb měl šance srovnat, jenomže využil až pátý brejkbol. Snížil na 4:5, ale Nadal už set nepustil.

Na začátku druhé sady dominoval skvěle se pohybující Djokovič a rychle vedl 3:0. V třetí hře musel o svůj servis těžce bojovat a po zkaženém bekhendu, kterým nabídl Španělovi brejkbol, frustrovaně mrštil raketou a diváci pískali. Djokoviče to ale z míry nevyvedlo a hru udržel. Rodák z Bělehradu působil v této fázi agresivněji a jistěji, obecenstvo dvakrát roztleskal přesnými loby a posunul zápas do třetí sady.

Vítěz turnaje v Miami Novak Djokovič (vpravo) a poražený finalista Rafael Nadalfoto: Reuters/Andrew Innerarity

Skvělý rozhodující set byl plný výměn od základní čáry, perfektních obran i vítězných míčů. K radosti rodičů v hledišti ho pro sebe rozhodl Djokovič v tie-breaku poměrem 7:4. Třiadvacetiletý svěřenec slovenského kouče Mariána Vajdy proměnil po třech hodinách a jednadvaceti minutách vítězným forhendem třetí mečbol. Stal se tak sedmým hráčem, který v jedné sezoně vyhrál po sobě jdoucí americké turnaje v Indian Wells a Miami. Naposledy to dokázal před pěti lety Švýcar Roger Federer.

Díky výhře si Djokovič, který turnaj v Miami vyhrál i v roce 2007, připsal na konto 611 000 dolarů (v přepočtu 15,2 milionu korun) a tisíc bodů do žebříčku ATP.

MIAMI
Muži, dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Nadal (1-Šp.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Hantuchová, A. Radwaňská (SR/Pol.) - Huberová, Petrovová (3-USA/Rus.) 7:6 (7:5), 2:6, 10:8.

Reklama

Související témata: