Hlavní obsah

VIDEO: Suverénní Djokovič je k neporažení. Nadal se musí bát o světový trůn

MIAMI

Tohle čekal asi jen málokdo. Srbský tenista Novak Djokovič je sice na žebříčku ATP stále druhým hráčem na světě, ale v téhle sezóně je zatím jednoznačným králem. Vyhrál všech 24 letošních zápasů, v neděli získal čtvrtý turnajový titul za sebou a podruhé během čtrnácti dnů porazil aktuální světovou jedničku Rafaela Nadala, a to dokonce v obou případech prohrál úvodní sadu. “Myslím si, že bude brzy světovou jedničkou,” řekl na Djokovičovu adresu Nadal po nedělní finálové porážce na turnaji v Miami.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z vítězství nad Rafaelem Nadalem ve finále v Miami.

Článek

Podle aktuální formy je srbský tenista sice jasným vládcem, jenže v rankingu ATP stále ztrácí na Nadala přes tři tisíce bodů. “Vím, že prožívám nejlepší start do sezóny, o tom není pochyb. Pro mě jsou to nejlepší čtyři měsíce v životě. Je to ale jen začátek sezóny. Je velmi brzy mluvit o prvním místě na žebříčku. Rafa je určitě teď nejlepším hráčem světa,” tlumil euforii Djokovič po dalším turnajovém triumfu.

Nejlepší tenisté se nyní přesunou do Evropy do Monte Carla, kde začne antuková sezóna, která vyvrcholí grandslamovým Roland Garros. “Abych mohl uvažovat o prvním místě v rankingu, musím hrát stabilně celý rok. Všichni víme, že antuka je Rafův oblíbený povrch a dokáže na ní předvést svoji nejlepší hru. Já jsem si ale před antukovou sezónou pořádně zvýšil sebevědomí,” pokračoval rodák z Bělehradu.

Udrží Nadal náskok?

Na antuce je Nadal bezpochyby nejsilnější. Jenže v nadcházejících týdnech nebude mít vůbec jednoduchou roli. Obhajuje totiž tituly z Monte Carla, Říma, Madridu a French Open. Pokud triumfy neobhájí, bodový rozdíl mezi oběma tenisty se může začít rychle tenčit.

Djokovičova slova o rostoucím sebevědomí rozhodně nejsou prázdnou floskulí. Dvakrát během čtrnácti dnů otočit zápas proti světové jedničce, to chce opravdu mimořádnou psychickou sílu. Když se Nadal ujal vedení 5:1 v první sadě, jen málokdo zřejmě tušil, že tenisté nakonec stráví ve vedru na centrkurtu více než tři a půl hodiny.

Djokovičova hra byla agresivnější a když začal méně chybovat, dokázal Nadala opět přetlačit. Zápas vůbec nabídl typickou hru na tvrdém povrchu. Bylo k vidění méně taktiky a technické variability, zato hráči předváděli obrovské úsilí a nasazení. Rány létaly z obou stran a bylo jen otázkou, kdo koho přestřílí či fyzicky uštve.

Federer nestačí

Do této formy tenisu, jakoby už nepatřila hra Rogera Federera, který už v žebříčku ztrácí ze třetího místa na Djokoviče přes tisíc bodů a v boji o návrat na trůn trochu zaostává. S Djokovičem prohrál Federer letos už třikrát. Na Djokovičovu hru, postavenou na vynikajícím pohybu, skvělých returnech a razatních topspinech, zkrátka zatím letos neměl.

“Je normální věcí, že prostě bude světovou jedničkou, za měsíc, nebo měsíc a půl či za dva měsíce. Nevím. záleží na mých výsledcích na antuce,” řekl Nadal k Djokovičově letošní převaze. “Ale určitě se tam dostane. Já budu bojovat za sebe. Hraji solidně, když se mi bude dařit během antukové sezóny, uvidíme, jak to nakonec dopadne,” dodal Španěl.

Každopádně Djokovič naposledy prohrál loni v prosinci s Rogerem Federerem na Turnaji mistrů. Jenže tehdy se nijak netajil tím, že už byl myšlenkami v daviscupovém finále. Salátovou mísu nakonec získal a dohromady se zápasy z bělehradského finále nepohrál srbský tenista už 26 utkání za sebou.

Reklama

Související témata: