Hlavní obsah

Srdcařka Wickmayerová se pokusí ve Fed Cupu zastavit Češky

CHARLEROI

Tenis se Yanina Wickmayerová naučila hrát v americké akademii, ale hrdě reprezentuje rodnou Belgii. Ve Fed Cupu nevynechala od své premiéry před čtyřmi lety jediný zápas a o víkendu bude při neúčasti světové dvojky Kim Clijstersové představovat největší hrozbu pro české tenistky v semifinále soutěže.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Belgická tenistka Yanina Wickmayerová na US Open

Článek

"Fed Cup si pokaždé užívám a dávám do boje celé srdce," řekla jednadvacetiletá rodačka z Lieru v rozhovoru pro fedcup.com. "Proti Češkám máme výhodu domácího prostředí a věřím, že nás fanoušci vyburcují, ale čeká nás silný soupeř. Češky hrají letos výborně, mají vyrovnaný tým, ale já budu bojovat," slíbila Belgičanka.

A bojovat Wickmayerová umí; s osudem i na dvorci. Jméno jí rodiče Marc a Daniella dali po vzoru slavného fotbalisty Diega Maradony, který má rovněž dceru Yaninu. Původně dělala taekwondo, ale když jí v devíti letech umřela matka na rakovinu, tak potřebovala zmizet ze země a zamířila do tenisové akademie v Saddlebrooku.

Na Floridu se s otcem, který kvůli ní prodal zavedenou firmu na instalaci bazénu, přestěhovala a začala tvrdě dřít, aby jednou byla jako Clijstersová. "Tenis byl pro mě něco jako terapie, později se stal mým životem. Dávám mu všechno," vzpomínala již dříve v belgických médiích Wickmayerová. Snaží se naplnit krédo své matky o bojovnosti, díky které v životě něco dokáže. "To mi bylo zdůrazňováno," řekla.

Wickmayerová postupně začala tenisově stoupat. V roce 2006 skončila v žebříčku na 534. místě a o dva roky později už byla 69. Předloni prožila životní sezonu, vyhrála první turnaj WTA v Estorilu a na grandslamovém US Open došla do semifinále. Díky tomu se vyšvihla v žebříčku do elitní dvacítky a loni v dubnu už byla dokonce dvanáctá.

Skvěle rozjetá kariéra se ale málem zasekla. Pár týdnů po úspěchu na US Open dostala spolu s krajanem Xavierem Malissem roční zákaz startu. Třikrát nenahlásili místo pobytu, což se podle dopingových pravidel bere, jako kdyby šlo o pozitivní test. "Tohle mi nemůžete udělat! Nejsem dopingová hříšnice!" slzela tehdy. Právníci oba hráče rychle očistili, už po měsíci jim byl trest zrušen a loni od ledna znovu hráli.

Nyní je Wickmayerová 23. na světě a může zastavit české tenistky ve vytoužené cestě do finále Fed Cupu. "Je nepříjemná. Je houževnatá. Hraje rychle a dobře servíruje, takže to bude hodně těžký," uvažovala česká jednička Petra Kvitová, která letos porazila Belgičanku po boji cestou za titulem na turnaji v Paříži.

Reklama

Související témata: