Hlavní obsah

Berdych začal na antuce výhrou, v Monte Carlu porazil Rochuse

MONTE CARLO

Český tenista Tomáš Berdych vyhrál svůj první antukový zápas v sezoně. Pátý nasazený hráč turnaje série Masters v Monte Carlu dnes porazil v duelu druhého kola Belgičana Oliviera Rochuse 6:2 a 6.3.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych začalv turnaj v Monte Carlu vítězstvím nad Olivierem Rochusem.

Článek

Ve třetím kole Berdycha čeká Chorvat Ivan Ljubičič, který vyřadil Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie. V případě postupu do čtvrtfinále český tenista nejspíše vyzve Španěla Rafaela Nadala, který v Monte Carlu vládne nepřetržitě od roku 2005.

Loňský semifinalista grandslamového Roland Garros Berdych rychle ovládl tvrdými údery první set. Ve druhém už musel mnohem více bojovat, Rochus výborně běhal a snažil se soupeře vyvést z rovnováhy i zkrácením hry. Berdych ovšem za pomoci 41 vítězných úderů dovedl po hodině a tři čtvrtě zápas do vítězného konce.

"Loni jsem měl docela úspěšnou antukovou sezonu a doufám, že to dokážu napodobit. Tenhle povrch mé hře sedí, umím na něm zahrát," řekl Berdych pro web turnaje. "Chci i na antuce udržet letošní vysoký standard výsledků, postupovat do čtvrtfinále, a když k tomu občas přidám něco navíc, bude to dobré," uvedl.

Bez potíží odstartovala antukovou sezonu i bývalá světová jednička Roger Federer ze Švýcarska. Trojnásobný finalista turnaje v Monte Carlu porazil před zraky fotbalisty Jana Kollera ve druhém kole Němce Philippa Kohlschreibera 6:2 a 6:1.

"Snadný vstup na antuku. Udělal jsem všechno, co jsem chtěl. Hrál jsem vyrovnaně, byl jsem nebezpečný. Dobře jsem útočil a také dobře bránil," řekl Federer, který se po odhlášení Srba Novaka Djokoviče posunul do role turnajové dvojky.

Federer si finále v Monte Carlu zahrál v letech 2006 až 2008 a pokaždé prohrál s Nadalem. Španělská světová jednička do turnaje vstoupí ve středu zápasem s Finem Jarkko Nieminenem a Švýcar očekává, že i letos projde Nadal až do finále.

"Sice jsem ho ještě neviděl hrát, ale je naprosto jasným favoritem. Všichni víme, jak dobře Rafa hraje na tomhle povrchu. Málokdy má problémy s hráči mimo nejlepší dvacítku," prohlásil Federer.

Výsledky tenisového turnaje mužů série Masters v Monte Carlu
Dvouhra - 1. kolo:
Fognini (It.) - Anderson (JAR) 3:6, 6:2, 6:2, García-López (Šp.) - Millot (Fr.) 6:2, 6:4, Montaňés (Šp.) - Malisse (Belg.) 6:4, 6:2, Riba (Šp.) - Starace (It.) 4:6, 6:3, 6:3.
2. kolo:
Berdych (5-ČR) - O. Rochus (Belg.) 6:2, 6:3, Ljubičič (Chorv.) - Tsonga (12-Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, Raonic (Kan.) - Gulbis (Lot.) 6:4, 7:5.

Reklama