Hlavní obsah

Britský tenis je trapný, kritizuje Henman. Kde jsou milióny z Wimbledonu?

Je to už trochu obehraná písnička. Kdysi tradiční anglosaské tenisové velmoci ztrácejí dech a zatímco na výsluní se vyhřívají třeba hráči a hráčky z jihu či východu Evropy, dříve tenisově silné státy vyklízejí pozice na předních místech profesionálních rankingů. “Premiantem” mezi odpadlíky je Velká Británie, která už dlouhodbě není schopná vychovávat nové talenty, na což poukazuje mimo jiné i bývalý elitní britský hráč Tim Henman.

Foto: Juan Medina , Reuters

Čest britského tenisu hájí osamocený Andy Murray.

Článek

Někdejší čtvrtý hráč světa označil stav britského tenisu za “trapný”, protože nedokáže vychovat nikoho, kdo by ve špičce mohl alespoň částečně sekundovat Andy Murraymu, který je jediným Britem v první dvoustovce žebříčku ATP.

Sám Henman se snaží pomoct a spolu s bývalou profesionální tenistkou Jo Durie a svazovým koučem Davidem Felgatem, který v minulosti vedl také Nicole Vaidišovou, pořádají programy pro děti, které chtějí pro tenis nadchnout.

“Když se podíváte na žebříček ATP, máme tam Murrayho a jen jediného dalšího tenistu v v top 300. Na to, kolik do tenisu investujeme a jakým disponujeme vybavením, je to trapné,” nebral si Henman servítky v rozhovoru pro Eurosport. “Není možné se schovávat před fakty. Musíme dát dalším generacím příležitost, aby si vedla lépe,” doplnil.

I bývalí čeští špičkoví tenisté často lamentují nad tím, jak málo talentovaných hráčů se daří vychovat a tomuto sportu v Česku předpovídají hubené roky. V České republice přitom alespoň zatím není ve srovnání s Velkou Británií situace vůbec tak špatná. Jenom mezi 200 nejlepšími hráči je například hned osm českých tenistů.

Zbavme se elitářské nálepky

“Musíme se zbavit té elitářské nálepky, kterou tenis v naší zemi, obávám se, stále má. Musíme povzbudit co nejvíce mladých hráčů, vytvoříme tak širší základnu, ze které by se dalo vybírat. Lidé vidí ty milióny liber, které se vydělají na Wimbledonu každý rok a diví se, proč má Británie tak málo talentovaných hráčů. Pro mě je to frustrující,” svěřila se Jo Durie.

Britskou čest musí na světovém fóru hájit Skot Andy Murray, jenž sice od Australian Open prožívá výsledkovou krizi, ale dlouhodbě se zabydlel v elitní světové čtyřce. Řádnou potupou jsou ale pro Británii v poslední době zápasy reprezentace v Davisově poháru, v němž se národní tým propadl až do druhé skupiny Euro-Africké zóny, kde se po vítězství nad Tuniskem utká s tenisty Lucemburska.

Trenér Felgate vidí příčinu úpadku ve slabé provázanosti mezi kluby a školami, kterou vidí jako zásadní. “Jen málo škol má také tenisové kurty, propojení mezi školami a kluby, které je tak zásadní, trpí. Přiveďte školy do klubů a tenisových center, kde mohou děti hrát a hru si užívat,” radí kouč.

“Děti si potřebují hru užít, aby přišli zase zpátky. Ale abych byl upřímný, tady prostě neděláme dost dobrou práci. Tenis ztrácí talenty, které odlákávají jiné sporty. Něco se s tím prostě musí udělat,” dodal Henman.

Reklama

Související témata: